Страх? Колорадо дисквалифицира Тръмп от участие на президентските избори

Какво означава това?

Колорадо дисквалифицира Доналд Тръмп от участие на президентските избори в, реши Върховният съд на щата. Причината са обвиненията срещу бившия президент, че е подбудител на щурма на Капитолия от 6 януари 2021 г.

За първи път в историята на Съединените щати кандидат за Белия дом няма право да участва в президентската надпревара в конкретен щат.

Доналд Тръмп беше изключен от първичния вот в Колорадо за битката за номинацията на републиканската партия на 5 март следващата година.

Това обаче не означава, че в крайна сметка няма да спечели президентската номинация на републиканците в страната и че няма да участва на изборите за президент.

Решението означава, че Доналд Тръмп няма да вземе участие в надпреварата в щата Колорадо.

Върховният съд смята, че Тръмп е нарушил 14 поправка в американската конституция, която гласи да бъде дисквалифициран кандидат за висш държавен пост, ако той е подбудил граждански бунт срещу Съединените щати.

Това обаче не е окончателно, тъй като екипа на Тръмп ще обжалва решението на Върховния съд на щата Колорадо пред по-висшата инстанция, която е Върховният съд на Съединените щати. Там републиканците имат мнозинство.

Въпреки всички обвинения и процеси срещу Доналд Тръмп популярността му продължава да расте и в момента води убедително на Джо Байдън в някои от щатите, които ще решат изборната надпревара следващата година.