Страх тресе АЕЦ „Козлодуй”

„В АЕЦ „Козлодуй“ има страх и никой не си позволява да си потърси правата“, заяви пред „Нова телевизия“ медицинската сестра Наталия Станчева, която бе привлечена в съда от управата на атомната централа с иска за 500 хил. лв. „за уронване на престижа“.

Причината за иска са множеството заявления за достъп до обществена информация през март миналата година, с които Станчева направи публичен факта, че службата по трудова медицина към централата е превърната в нерегистриран диагностично-консултативен център и нерегламентирано извършва медицински прегледи на служителите.

Преди година и половина Станчева е уволнена от АЕЦ „Козлодуй“, защото отказва да извършва медицински прегледи. „Аз съм медицинска сестра, а АЕЦ „Козлодуй“ ми нареждаше да правя прегледи, които трябва да се правят от лекари. И тъй като отказвах да го правя, бях уволнена дисциплинарно. Съдът ме възстанови на работа, след като минах през три съдебни инстанции“, припомни тя. По време на делото тя установява, че поликлиниката, в която е работила на територията на АЕЦ „Козлодуй“, няма регистрация нито по Закона за лечебните заведения, нито по Закона за здравето. Следват проверки от три различни контролни органа, които установяват едно и също. „Извършиха проверки и установиха, че има незаконна медицинска дейност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, напомни Станчева.

Тя твърди, че въпреки установеното от контролните органи поликлиниката продължават да работи, а в нея са извършвани и фиктивни прегледи. Медицинският център има 10 кабинета и лаборатория, обясни тя. Заради нейната активност съпругът й, който също работи в АЕЦ „Козлодуй“, е бил заплашен с уволнение. „Преди около месец го повика от ръководството и му съобщиха, че аз ще бъда уволнена, но ако не престана да се занимавам с централата, и той ще бъде уволнен“, заяви тя.

АЕЦ „Козлодуй“ са изпратили становище на „Нова телевизия“ по казуса, в което се казва, че искът е заведен от предишното ръководство, а настоящето ще анализира и ще вземе такова решение, с което да запази репутацията на дружеството и добрите практики във връзка с достъпа до информация.