Стрелецът от университета в Прага, свързан с още две убийства (ВИДЕО и СНИМКИ)

В сградата на университета са открити голям брой оръжия

Стрелецът от Карловия университет в Прага е свързан с още две убийства, станали миналата седмица в Клановицката гора край града. Това съобщиха министърът на вътрешните работи и полицията на Чешката република.

Според тях нападателят, който няма криминално минало, е избрал жертвите си на случаен принцип. Властите потвърждават, че при масовата стрелба във Философския факултет на Карловия университет в Прага са застреляни 14 души, а 25 са били ранени, като 10 от тях – тежко.

Стрелецът е отишъл в Прага, за да отнеме живота си и е бил „вдъхновен от ужасяващо подобно събитие в чужбина“, допълни началникът на полицията Мартин Вондрашек. Най-напред той застрелял баща си в дома им и написал в социалните мрежи, че ще отнеме живота си и ще убие и други.

 

В сградата на Карловия университет са открити голям брой оръжия. Самият младеж е имал поне няколко разрешителни. Масовата стрелба не е свързана с международен тероризъм, заявява министърът на вътрешните работи на Чехия Вит Ракусан.

„Без бързата реакция на полицията можеше да имаме десетки жертви“, добавят от полицията.

Според полицията 24-годишният Давид Козак, който стои зад убийството на повече от 15 души, напуска село Хостун на 20 км западно от Прага, след като застрелва баща си сутринта.

Според полицията следобед той е трябвало да присъства на лекция в отделна сграда на улица „Селетна“, на няколко минути пеша от Философския факултет и в непосредствена близост до площада на стария град в Прага. Преди стрелбата полицаите са отишли там да го търсят.

 

 

Давид обаче отива в основната сграда и открива масова стрелба, като започва да стреля на четвъртия етаж.

„Хукнах, защото си помислих, че е атака срещу еврейски обект. Спецчастите обаче ми казаха, че е във факултета, което беше още по-стресиращо, защото дъщеря ми беше там. Свързах се с нея и  пращах SMS-и да се отдалечи от прозорците, да залегне. В същото време помагах на полицията, защото много хора дойдоха опасно близо“, разказва Аарън Гунсберг, собственик на ресторант и очевидец.

До 200 студенти бързо са преместени на безопасно място през пътя към художествения комплекс „Рудолфинум“. Часове наред районът остана отцепен.

На драматични кадри, публикувани от Би Би Си, се вижда как хора скачат от перваза на сградата, за да се спасят от престрелката.

На други кадри пък се вижда как студенти се крият под перваза в опит да се скрият от нападателя.

 

Безжизненото тяло на стрелеца е намерено в университета, съобщават още от полицията. Все още не е ясно дали той се е самоубил или е бил ликвидиран.

24-годишният Давид Козак е студент в Института по световна история към Карловия университет, базиран във Философския факултет. По-рано тази година мъж със същото име печели награда от Полския институт в Прага за бакалавърска работа, посветена на революционните събития през 1846 г. в Краков и други области, които сега са част от Полша.

Нападението в Карловия университет е най-тежката стрелба с фатален край от началото на независимостта на Чехия преди 30 години.

„Мястото е изключително популярно, съвсем близо до Староместкия площад. В Прага в момента има страшно много туристи, гражданите се съветва да не ходят там. В същото време чешкият премиер, който беше отпътувал за Оломолтския край съобщи, че прекратява посещението си и се връща обратно в Прага“, каза Камелия Илиева, гл. редактор на сп. „Роден глас“.

Последното нападение с огнестрелно оръжие е от декември 2019 г. в болница в Острава, когато мъж открива огън в чакалнята на клиниката по травматология и убива четирима мъже и две жени, преди да насочи оръжието срещу себе си.

През февруари 2015 г. местен мъж открива огън в ресторант в източния град Ухерски Брод. При нападението загиват осем души.