Студенти в Гърция излизат на стачка срещу отваряне на частни университети

Символични блокади на входовете на Солунския университет „Аристотел“ започнаха членове на студентски организации тази сутрин в поредния протест срещу законопроект, който ще отвори вратата за създаването на частни университети в Гърция, съобщава БТА.

Очаква се законопроектът, който се обсъжда в гръцкия парламент от вчера, да бъде гласуван в петък.

Блокадите на входовете на университета ще продължат до 12 ч. на обяд, за когато е насрочена демонстрация край Арката на Галерий в Солун.

Много от факултетите на Солунския университет са окупирани от протестиращи студенти през последните седмици в протест срещу законопроекта.

Вчера организациите на солунските студенти обявиха, че след днешните протести членовете им ще заминат за Атина, където утре ще има голяма демонстрация при Пропилеите на Атинския университет „Каподистрия“ по време на гласуването на законопроекта в парламента, предаде порталът News 24/7.

Според протестиращите законопроектът на правителството ще комерсиализира висшето образование, ще засили социалните неравенства, ще обезцени дипломите от държавните университети и ще намали финансирането им.

Премиерът Кириакос Мицотакис защити инициативата на правителството си, като заяви, че законопроектът е „голяма и историческа стъпка“, която ще позволи голяма част от 40-те хиляди гръцки студенти, които сега се обучават в чужбина, да изберат да следват в родината си, ще създаде възможност за привличане на чуждестранни студенти в Гърция и ще върне в страната учени, които в момента преподават в чуждестранни университети.