Стягайте коланите: Горивата стигат 3,20 лв. за литър

Когато се ограничи преработката на петрол и спре вносът на руски през март, цената на дизела и бензина ще се увеличи и ще стигне до средните европейски нива – около 1,60 евро – 3-3,20 лева. Това коментира пред „Фокус” енергийният експерт Явор Куюмджиев.

По думите му въпреки че няма логика да се стигне до катастрофални сценарии, все пак държавата няма инструменти, с които да повлияе на стресови ситуации на пазара.

„Чисто по закон и теоретично държавата трябва да разполага със запаси за три месеца потребление на основните видове горива, които трябва да се управляват от Държавна агенция “Държавен резерв“, но това е само на хартия, защото държавата няма складове, в които да ги държи тези горива.

Обикновено се плаща на митнически складове да ги съхраняват, защото в България складовете нямат достатъчно капацитет“, отбеляза експертът и добави, че ако се наложи да бъдат изтеглени запасите от “Държавния резерв“, предстои да видим дали наистина са там и припомни случаи от миналото.

„В миналото имаше случаи, в които при проверки на наличните горива се оказа, че не е точно такава ситуацията, в смисъл – няма ги. Да се надяваме, че в момента не е така. Но дори и да са пълни складовете, това е за три месеца. Ако стане по-голяма дълга криза, няма решение“.

Според Куюмджиев по-голям е рискът, ако бъде ограничена дейността на рафинерията, защото може да спадне обемът на произведеното и обработено гориво в 2024 година: „По този начин да намалят приходите в хазната през 2024 г. Но това е резултат на действията, които се предприемат срещу рафинерията“.