An American flag sign is seen on a voting booth at Madison Square Garden, which is used as a polling station on the first day of early voting in Manhattan, New York, U.S. October 24, 2020. REUTERS/Jeenah Moon

“Супервторник” в САЩ: В 15 щата се провеждат предварителни избори

В полето на републиканците интригата се разполага между бившия президент Доналд Тръмп и бившата представителка на САЩ в ООН Ники Хейли

В политическия календар на демократите и републиканците днешният ден е записан като „супервторник“. В Алабама, Аляска, Арканзас, Калифорния, Колорадо, Мейн, Масачузетс, Минесота, Северна Каролина, Оклахома, Тенеси, Тексас, Юта, Вермонт и Вирджиния днес републиканците дават своя вот. Демократите гласуват в същите щати, без Аляска, където първичните избори ще се проведат през април.

В републиканската надпревара се разпределят общо 865 делегати от общо 2429, които се разпределят от целия цикъл на първични избори и партийни събрания. Най-малко 1215 делегати са нужни за спечелване на републиканската кандидат-президентска номинация, за която излъчените по време на цикъла на партийните събрания и първични избори делегати ще гласуват на партийна конференция през юли в Милуоки. Най-много делегати се получават днес при републиканския вот в щатите Калифорния и Тексас, съответно 169 и 161. В Северна Каролина делегатите са 74. В Тенеси и Алабама делегатите са съответно 58 и 50. Във Вирджиния делегатите са 48. В Оклахома те са 43. В Арканзас, Юта и Масачузетс делегатите са по 40 във всеки един от трите щата. В Минесота делегатите са 39. В Колорадо те са 37. Следва Аляска с 29 делегати. Накрая остават Мейн и Върмонт съответно с 20 и 17 делегати.

Около една трета от демократичните делегати също се разпределят на демократичните първични избори днес. Финалните резултати от всички тези гласувания ще бъдат обявени след няколко дни, но първоначалните се очакват щат по щат още тази нощ. В Калифорния гласоподавателите, които гласуват по пощата, трябва да го направят най-късно днес, а бюлетините ще се признават за валидни с пощенско клеймо от 5 март и ако са получени до 12 март, предаде БТА.

В полето на републиканците интригата се разполага между бившия президент Доналд Тръмп и бившата представителка на САЩ в ООН Ники Хейли. Досега Тръмп спечели в първичните избори в почти всички щати с изключение на федералния окръг Вашингтон, където сочената за по-умерения кандидат на републиканците Хейли, отбеляза победа. Тя получи 62.86% от гласовете срещу 33,22% за Тръмп. Въпреки призивите от страна на Тръмп към Хейли да се оттегли от битката, тя отказва да го направи с аргумента, че има задължението към избирателите да им даде възможност те да направят избора дали тя да остане в надпреварата.

При демократите „супер вторникът“ е формалност за Джо Байдън, който няма конкуренция за демократическата кандидат-президентска номинация, отбелязва Франс прес.