Светият синод се събира на извънредно заседание след смъртта на патриарх Неофит

На него трябва да бъде определена датата на поклонението и погребението на Негово Светейшество

Светият синод в пълен състав се събира днес от 14 ч. на извънредно заседание във връзка с кончината на патриарх Неофит. Българският патриарх и Софийски митрополит почина на 13 март на 78-годишна възраст.

Траурното заседание ще бъде оглавено от Великотърновския митрополит Григорий, който е най-старшият архиерей.

 

 

На него се очаква да бъде определена датата за поклонението и погребението на Негово Светейшество. На тази дата ще бъде и националният траур.

Митрополитите трябва да изберат наместник-председател, който да управлява Българската православна църква (БПЦ) до избора на нов патриарх. По устав той трябва да бъде най-старшият по митрополитско служение член на Светия синод.

Наместник-председателят заедно със Синода трябва да организира избора на нов глава на БПЦ до 4 месеца от овдовяването на патриаршеския престол.

За патриаршеския престол обикновено се борят трима кандидати, които трябва да отговарят на няколко условия.

„Избираемият за български патриарх и Софийски митрополит трябва да притежава следните качества: да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква; да е не по-млад от 50 години; да е управлявал епархия, като митрополит поне пет години; да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред”, предвижда Уставът на БПЦ.