СЗО: Децата в Ивицата Газа умират от глад

Израел не изпратиха делегация на последните преговори за прекратяване на огъня

Броят на децата, които умират от глад и обезводняване в Ивицата Газа заплашително расте, заявиха от Световната здравна организация. Това се случва на фона на доставки на провизии, както и разговори за прекратяване на огъня по време на Рамадан.

Екип на СЗО документира „изключително високи нива на недохранване, сериозен недостиг на гориво и медикаменти, унищожени сгради на болници“.

 

Снимка: Reuters

 

Според данни на палестинското министерство на здравеопазването, което е под управление на „Хамас“, до момента са регистрирани 15 смъртни случая на деца заради обезводняване и недохранване. Тази бройка няма как да бъде потвърдена независимо.

От СЗО коментираха също, че в една от местните болници има данни за 10 деца, които са починали вследствие на липсата на храна.

Международни наблюдатели се надяват, че тези данни ще спомогнат за договаряне на сделка между двете страни за прекратяване на огъня. Последните разговори бяха насрочени за неделя в египетската столица Кайро, но от Израел не изпратиха делегация. Обяснението – „Хамас“ са заявили, че няма да освобождават израелски заложници докато не се предложи перманентен вариант, който да спре войната.

Снимка: Reuters

 

От Съединените щати също се чуват осъдителни коментари относно ситуацията в Газа. През уикенда американски самолети пуснаха хуманитарна помощ на гладуващите хора. „Това, което виждаме всеки ден в Газа, е потресаващо. Семейства ядат листа или храна за животни, жени раждат недоносени бебета без медицинска помощ, деца умират от недохранване и обезводняване“, заяви вицепрезидентът Камала Харис.

Международната общност с притеснение наблюдава случай, при който повече от 100 цивилни бяха убити по време на атака на израелската армия, докато се бяха струпали, за да получат хранителни пакети.