СЗО: Употребата на тютюн в световен мащаб намалява

През 2022 г. приблизително един от всеки петима възрастни в света пуши или използва тютюневи изделия, в сравнение с един от всеки трима в началото на хилядолетието

Броят на възрастните, употребяващи тютюн в световен мащаб, постоянно намалява през последните години, обяви Световната здравна организация (СЗО), като предупреди, че индустрията не се отказва и иска да обърне тенденцията, предаде АФП.

През 2022 г. приблизително един от всеки петима възрастни в света пуши или използва тютюневи изделия, в сравнение с един от всеки трима в началото на хилядолетието, се казва в нов доклад на СЗО.

В доклада се разглеждат тенденциите в разпространението на тютюнопушенето от 2000 г. насам и в периода до 2030 г. Данните показват, че 150 държави са успели да намалят потреблението на тютюн. Макар че в повечето страни процентът на пушачите намалява, Организацията предупреждава, че смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, вероятно ще останат високи през следващите години.

По данни на СЗО тютюнопушенето убива повече от осем милиона души всяка година, включително около 1,3 милиона непушачи, изложени на пасивно пушене.

В доклада се посочва, че периодът между прилагането на строги мерки за контрол на тютюнопушенето и намаляването на броя на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, е около тридесет години. И дори ако броят на пушачите продължи да намалява, СЗО смята, че няма да е възможно да се постигне целта за 30% намаляване на потреблението на тютюн между 2010 и 2025 г.

Очаква се 56 държави да постигнат тази цел, включително Бразилия, която вече е успяла да намали потреблението на тютюн с 35% от 2010 г. насам. От друга страна, в шест държави потреблението на тютюн се е увеличило от 2010 г. насам: Демократична република Конго, Египет, Индонезия, Йордания, Оман и Молдова.

Според авторите на доклада светът е на път да намали потреблението на тютюн с една четвърт в периода 2010-2025 г. СЗО обаче предупреждава, че тютюневата индустрия няма намерение да бездейства.

„През последните години беше постигнат значителен напредък в контрола на тютюна, но сега не е време за самодоволство“, казва Рюдигер Креч, директор на отдела за промоция на здравето на СЗО. – „Удивен съм да видя докъде е готова да стигне тютюневата индустрия, за да печели за сметка на безброй животи“, подчертава той и добавя, че веднага щом някоя държава си помисли, че е спечелила войната срещу тютюна, тютюневата индустрия отново отваря нов фронт.