Стефан Сабрутев е приет за член на тайното братство на специален ритуал. Според някои, съществува и втора част на ритуала - покръстеният трябва да оближе босите крака на мъжете, които го включват в братството

Таен орден превзема властта в Смолян (СНИМКИ)

Таен религиозен орден начело с вечния кандидат за кмет на Смолян Стефан Сабрутев напира да вземе властта в родопската община. Смисълът на подобни тайни организации е членовете им да се подпомагат един друг основно икономически, като пазят и развиват бизнесите си и личните си интерес. За да скрепят връзката помежду си, те извършват странен ритуал със саби, при който се появяват наметнати с бели и черни наметала. Най-смущаващото е, че според запознати има и втора част на ритуала – покръстеният трябва да оближе босите крака на мъжете, които го включват в братството. Тази част се прави в тъмна стая с 33 свещи.

От приложените снимки се вижда как Сабрутев изпълнява странен ритуал със сабя, посвещавайки най-довереното си лице Георги Кисьов в тайнството. Същият Кисьов беше главен секретар на Областна администрация по времето, когато Сабрутев е областен управител, без да притежава изискуемия за длъжността управленски опит, припомнят източниците ни.

Стефан Сабрутев е приет за член на тайното братство на специален ритуал. Според някои, съществува и втора част на ритуала – покръстеният трябва да оближе босите крака на мъжете, които го включват в братството. Тази част се прави в тъмна стая с 33 свещи. Дали Стефан Сабрутев е изпълнил и втората част, чудят се в града 

На снимките също така могат да бъде забелязан Христо Станчев, който беше заместник областен управител на Сабрутев. Следващия интересен субект е Емилия Апостолова – основен участник в инициативния комитет, издигащ Сабрутев за кмет и явно основна сестра в тайното братство. Видно от снимката, тя има роля в ритуала по посвещаване на Кисьов. Вижда се също Георги Георгиев, кандидат за общински съветник, както и други сподвижници на Сабрутев.

Великият приорат

Явно това са хората, които смятат да ползват властта в Смолян, както вече се случи и с пребиваването им в областната управа.

Кой е Стефан Сабрутев?

Известен е най-вече с това, че трети път се кандидатира за кмет на Смолян. В предишните опити е кандидат на БСП, които обаче впоследствие се отказват от него. Според запознати една от причините е гафът му с дипломата за висше образование, с която той се сдобива през последните години, а на предишните избори просто лъже, че има такава. Хората в града се питат с какви очи гледа бившите си съпартийци, които уволняваше и тормозеше като служебен областен управител.

Звездата му на бизнесмен пък изгрява по времето на кметуването на червената Дора Янкова. Публична тайна е, че за ремонтите в общината се купува приоритетно от неговата складова база за строителни материали, нищо че цените са осезаемо по-високи.

Вторият тласък на другия си бизнес – дърводобив и преработка, се случва именно по време на служебното правителство, когато Сабрутев е назначен за областен управител. За последните години фирмата му взема търгове за близо 2 милиона лева. Покрай дърводобивния бизнес се случват и скандали с името му, когато група горски служители са уволнени, защото са спипали незаконна дървесина пред склада му в смолянския квартал Устово.

Не по-малко амбициозна се оказва и съпругата на Сабрутев, за която по времето на служебното правителство усилено се търси подходяща за претенциите на дамата длъжност. Така за по-малко от две години тя сменя три държавни позиции, без да се явява на конкурс. Към днешна дата продължава да заема пост в държавната администрация.

Дали тайното общество и тайни икономически интереси ще овладеят един от градовете, предстои да видим. Местни хора обаче прогнозират, че не биха се доверили на хора, участващи в подобни на сектантски сбирки и не биха заменили българските традиции с нещо, за да слагат наметала и саби.