Бедни общини продължават да даряват строителни материали и дърва за огрев на МВР

Тайните служби на САЩ станаха дарители на МВР

Даренията към Министерството на вътрешните работи не спират. От началото на тази година до септември са отчетени подаръци на обща стойност 1 210 658 лв., става ясно от документите на министерството. Сред дарителите са тайните служби на САЩ и Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания.

ГДБОП е получила 118 102 лв. под формата на специализирано оборудване за оперативни цели, дарено от офиса на тайните служби към посолството на САЩ в България, както и от агенцията за борба с престъпността на Великобритания.

Последната е подарила още на Гранична полиция лаптоп, устройства за извличане на информация и софтуер към тях за 7135 лв. Великобритания е дала също на ОДМВР-Бургас модерен дрон, оценен на 56 992 лв.

Сред чуждестранните дарители е и Департаментът по енергетика на САЩ, който е предоставил безвъзмездно на граничарите ни 14 комплекта ръчно преносим идентификатор на радио изотопи на стойност 590 642 лв. Академията на МВР пък е получила от там техническо оборудване за откриване на радиация за 44 616 лв.

Български общини също продължават с практиката да даряват на вътрешното министерство. Областната дирекция-Благоевград е оборудвана от община Банско с 6 монитора за 2428 лв., 5 лазерни принтера за 1352 лв., както и уред за нощно виждане, ловна камера, бинокъл за лов и мобилен телефон за общо 2824 лв.

Отделно общината е подарила 3 компютърни конфигурации за 2882 лв. и 3 „мултифункционални устройства“ на стойност 4817 лв.

В отчета отново виждаме, че се дарява дървесина. Община Дългопол е снабдила местната пожарна с дърва за горене за 740 лв. Горското предприятие в Габрово пък е дарило 1312 лв. под формата на дърва за пожарната в Русе. Граничната полиция в Драгоман също е получила 50 кубика дърва за 748 лв. от ДГС-Видин.

Сред даренията има и няколко автомобила. Югозападното държавно горско предприятие е подарило два товарни автомобила „Тойота“ по 18 000 лв. на пожарната служба в Благоевград и Кюстендил. Пожарната в Ловеч пък е дарена с шест автомобила за общо 14 451 лв. от общината.

Специален автомобил от местната община е получила и пожарната служба в Трън. Дарител е и Националната служба за охрана, от която ОМДВР-Бургас е получила Хюндай, който обаче е оценен на едва 500 лв. На ОДМВР-Шумен са подарени също две коли „Тойота“ за 22 700 лв. от Североизточното държавно предприятие.

И тази година бедни общини са отделили от бюджета си, за да помагат на полицията. Брезово е похарчило 27 889 лв. строителни материали и ремонт на санитарни помещения в местното полицейско управление. РУ-Чепеларе пък е получило от общината 18 346 лв. под формата на канцеларски материали, офис оборудване и компютърна техника. Система за видеонаблюдение на стойност 8720 лв. е дарена от общината на полицията в Мадан.

На последно място в списъка с дарителите е фирмата „Безконтактни мултиплексорни вериги“, която е еднолична собственост на Министерството на вътрешните работи. Тя е дарила на принципала си 350 броя годишен абонамент за списание „Общество и право“, които са оценени на 21 000 лв.