Таксиметрови шофьори в София започват безсрочен протест

Таксиметровите шофьори в София започват безсрочен протест. Той ще обхване всички 131 таксиметрови стоянки на територията на столицата.

Причината за протеста – изтече срокът, който шофьорите дадоха на общината да инициира разговор между двете страни. От бранша недоволстват, че заради реорганизацията на движението в София немалка част от техните стоянки са били премахнати. Те настояват броят им отново да бъде възстановен.

„Във вторник излязохме на протест с автошествие, след като кметът Васил Терзиев се опита да го осуети и забрани местата за спиране около Общината и храм-паметника „Александър Невски”. Това ни принуди да променим начина на провеждане на протеста тогава – с автошествие около Столична община. Надявахме се да влезем в диалог, но вместо това кметът покани на среща част от таксиметровите организации, които обявиха, че не подкрепят протеста”, заяви Красимир Цветков, председател на Националния таксиметров синдикат.

„На срещата не бяха работещите хора, а тези от офисите. От 68 стоянки в център и широк център вече няма 21. 100% от такситата си плащат данъка, който е в размер на 850 лева. Срещу този данък Общината е разписала, че ще се подобрява таксиметровата инфраструктура в града. Това не се случва”, каза още Цветков.