Танкер с химикали е ударен с дрон, САЩ обвиниха Иран

В съобщение, изпратено от министерство на отбраната, се казва, че атаката е била извършена на 370 км от бреговете на Индия вчера

Пентагонът посочи към Иран след удар с дрон по японски танкер с химикали край Индийския океан, предадоха американски медии.

 

В съобщение, изпратено от министерство на отбраната, се казва, че атаката е била извършена на 370 км от бреговете на Индия вчера.

 

Това става в момент на повишено напрежение в Червено море, северозападно от мястото на атаката, за които поемат отговорност подкрепяните от Иран бунтовници хуси (известни и като хути) в Йемен, обяснявайки действията си с войната на Израел срещу „Хамас“. Много компании спряха да плават през Червено море поради риска от все повече атаки.

Корабът, японска собственост, е „Кем Плуто“ (Chem Pluto), който плава под флага на Либерия и е с нидерландски оператор. Не са известни подробности за екипажа му, но според компанията за морска сигурност Ambery съдът е „свързан с Израел“ и се е насочил от Саудитска Арабия към Индия.

Няма данни за пострадали. Индийските въоръжени сили заявиха, че са се отзовали на молба за помощ и танкерът и екипажът му са в безопасност. Атаката, за която вчера съобщи и агенцията за морска търговска сигурност на Великобритания (UKMTO), е станала югозападно от град Веравал в индийския щат Гуджарат. Тогава UKMTO говореше за експлозия и пожар на борда; танкерът е понесъл и структурни щети.

Четири дрона

Тази нощ американските въоръжени сили съобщиха и за свалянето на четири дрона, пуснати над Червено море от контролиран от хутите регион и за други няколко отделни инцидента: атаки с безпилотни апарати по танкери и изстрел на две противокорабни ракети по международните маршрути за корабоплаване в Червено море.

На прицел на атака преди това е бил и американски разрушител, съобщи Централното командване на Въоръжените сили на САЩ (CENTCOM). Става дума за кораба USS Laboon, който е част от операцията „Пазител на благоденствието“ (Prosperity Guardian) за защита на корабоплаването в Червено море. Военноморската операция бе обявена от Вашингтон тази седмица и в нея потвърдиха включването си първоначално 10 държави, очаква се да се включат още толкова.

Нападението е извършено между 15 и 20 ч. йеменско време (14 и 19 ч. българско), като около 19 ч. българско време CENTCOM получило и информация за атаки срещу два плавателни съда. Това са Blaamanen (танкер, притежаван, управляван от норвежка компания и плаващ под норвежки флаг) и Saibaba, габонски танкер под индийски флаг. Ако при първия съд не се съобщава за ранени и щети, Saibaba е поразен от дрон. Няма пострадали.

Това са 14-ата и 15-ата атака по търговското корабоплаване от 17 октомври насам, отбелязва CENTCOM (по оценка на Си Ен Ен всъщност са извършени над 100 атаки). Не се съобщава при изстрелването на противокорабните балистични ракети да има поразени кораби.

Говорителят на националния съвет за сигурност ЕЙдриън Уотсън казва, че декласифицирани в петък разузнавателни данни, според които Иран е силно въвлечен в планирането на операциите срещу търговски съдове в Червено море. Според тези данни иранската продкрепа в хода на войната в Газа е дала на хутите „възможност да извършват атаки срещу Израел и морски цели“, макар че Иран често е прехвърлял оперативните решения на хутите.