Търпение! Адски тапи по „Хемус“ заради ремонти

Нови тапи се задават на магистрала „Хемус“ заради ремонта на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“.

Те започват на 8 ноември, като първоначално ще се ограничи движението в тръбите в посока Варна, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Докато се извършват строителните дейности движението ще се осъществява двупосочно в тръбите за София на двата тунела.

Планира се ремонтът да продължи до юли 2024 г., когато ще се възстанови движението през тях и ще започне обновяването на тръбите в посока София, посочват от АПИ.

Пътната агенция напомня на шофьорите да карат внимателно, да спазват правилата за движение, а ограничението на скоростта е до 50 км/ч.

Двата тунела не са основно ремонтирани от построяването им преди около 40 години.

През последните десетина година участъци от магистрала „Хемус“ непрекъснато са в ремонт, което предизвиква километрични задръствания в пиковите часове. Основно се ремонтират виадукти или тунели, а междувременно активната лента на построения по времето на Бойко Борисов т.нар. нулев лот вече също се нуждае от ремонт.

Ремонтът на тунел „Топли дол“

Тунел „Топли дол“ се намира при 39-ти км на магистрала „Хемус“. Той е в експлоатация от 1985 г.

Дължината на тръбата в посока за Варна е 883 м, а в посока София е 878 м.

Рехабилитацията на съоръжението предвижда изграждане на нова хидроизолационна и отводнителна система, нова облицовка и тротоарни блокове.

Ще бъде извършена реконструкция на пътното платно и на порталните участъци на тунела, както и разширение на тротоарите в тръбата за Варна.

За повишаване на безопасността на съоръжението ще бъдат изградени две пешеходни евакуационни напречни връзки между тръбите на съоръжението.

Ще бъдат обновени асфалтобетоновата настилка, хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация.

Ремонтът е възложен след проведена обществена поръчка. Изпълнител е „ОРС – Инфраструктура“ ООД. Договорът е на стойност 42 617 853,59 лв. с ДДС.

Ремонтът на тунел „Правешки ханове“

Тунел „Правешки ханове“ е при 54-ти км на магистрала „Хемус“ и е на около 1.8 км от пътния възел за Правец. Въведен е в експлоатация в края на 80-те години на миналия век.

Дължината на тръбата за Варна е 834 м, а на тръбата за София е 830 м. Двете тунелни тръби ще са с нова облицовка, съвременна дренажна и хидроизолационна система и тротоарни блокове.

Предвидено е подобряване на отводняването. Ще бъдат основно ремонтирани вече изградените 7 напречни връзки, свързващи двете тръби на тунела, което ще позволи те да бъдат използвани за аварийни изходи.

Тунелът ще разполага с комбинирани аварийни ниши с хидранти, SOS телефони, пожарогасители и др.

Ремонтът е възложен след проведена обществена поръчка. Изпълнител на основния ремонт е „ГБС-Инфраструктурно строителство“ АД. Договорът е на стойност 47 756 186,84 лв. с ДДС.

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите за причиненото неудобство, но строителните дейности са необходими, за да се осигури безопасността на движение през съоръженията и те да отговарят на всички европейски изисквания, посочва се в съобщението.