Family. Little boy with his parents on the background

„Търсят произхода си чрез Фейсбук и подкупи“: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ се разбраха тайната на осиновяването да падне

В пленарната зала Христо Петров призова депутатите да се обединят

ГЕРБ и ДПС се съгласиха да падне тайната при осиновяване. Това ще стане с промени в семейния кодекс. Предложението е на ПП-ДБ, но беше отхвърлено в правната комисия на парламента.

В пленарната зала депутатът от ПП-ДБ Христо Петров призова депутатите да се обединят.

“Хората търсят своя произход чрез социални мрежи, във Фейсбук, чрез приятели или чрез подкуп. Правото им е отнето. Някой друг трябва да реши да им каже дали жената, с която се разминават на тротоара, не е тяхна майка. Кой има право да каже кое е важно обстоятелство? За да разбереш коя е майка ти или кой е баща ти? Моля ви да се обединим да премахнем проклетите важни обстоятелства”, заяви той.

„След разговор между парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ в зала ще подкрепим предложението за разкриване на произхода на осиновения в съда“, коментира пред журналисти в Народното събрание депутатът от ПГ на ДПС Ертен Анисова.

„Темата за осиновяването е малко далече от тежките политически дебати и битки и в пленарната зала, и извън нея, но касае хиляди българи“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и допълни, че хиляди осиновени деца търсят своя произход.

Тя обясни, че ПГ на ГЕРБ са забелязали като тенденция, че през последните три години са намалели трайно осиновяванията. Именно поради това внесохме промените в Семейния кодекс, каза още тя.

Хатидже Георгиева посочи, че от ПГ на ДПС внасят три предложения. Едното от тях е свързано с изискването за становище от отдел Закрила на детето в случай на осиновяване на внук от бабата и дядото.

Друго предложение включва разширяване на достъпа до националната електронна информационна система за пълно осигуряване чрез включване на представител на Държавната агенция за закрила на детето към специализиран орган към Министерския съвет и повишаване на прозрачността.

Последното предложение на ДПС е относно промени, свързани с наблюдение след осиновяване, за гарантиране, че правата и интересите на детето са защитени.