Татко Петко и той жертва: Родителите ми въдворени в трудов лагер

Вчера имах уникално преживяване. Прекарах четири часа в читалнята на комисията по досиетата. Имах възможността да разгледам досиетата на майка ми и баща ми. И двамата са били въдворени в трудовия лагер при село Ножарово. Това разкри в пост в социалните мрежи Петко Петков, баща на бившия премиер на България Кирил Петков, наричан иронично Татко Петко.

Той разказва какво е прочел, правописът е запазен:

„По-късно майка ми е била преместена в друг женски лагер. В папките бяха описани и разпитите, които са били провеждани. В папката на баща ми имаше негови снимки от лагера. Голяма част от писмата на майка ми – следени, отваряни и преписвани, също бяха там. Документирано е, как след като е напуснала лагера, са се опитали да я вербуват да работи за ДС, защото хората около нея са ѝ имали доверие, тъй като са знаели, че е била жертва на репресии.

Най-важният за мен документ, беше този, в който вербуващият офицер е написал, че прекратява опитите си да я вербува, тъй като, когато била привикана през един августовски ден, майка ми отишла с топли дрехи и одеяло, и казала, че е готова да влезе в затвора или пак да бъде изпратена в лагер, но няма да сътрудничи. Нещо, което аз отдавна знаех от нейните разкази.

Когато спрях да чета, имах чувството, че съм бил в машина на времето. Върнах се в годините между 1946 и 1960. Бях много развълнуван от това, което бях видял.

Вечерта по Панорама гледах Свиленски от БСП, който беше много загрижен за мира и добруването на българския народ. Догади ми се.

Вчера беше един от най-разтърсващите дни в живота ми. Благодарен съм, че имах възможноста да прочета и препотвърдя за себе си отново всички онези травмиращи събития, за които съм слушал от малък.

Щом получа копие от тези документи, ще намеря къде и как да ги публикувам“, обещава Петко Петков.