ТЪЖЕН ФИНАЛ: Корнелия Нинова обезглави БСП

Близо 30 души, или 1/6 от първоначалния състав на този Национален съвет на БСП, избран от 50-ия конгрес на партията през 2020 г., по една или друга причина вече не са част от него, с което лявото е буквално озебглавено. Сред тях са знакови червени имена като проф. Ваня Добрева, Крум Зарков, Станислав Владимиров, Весела Лечева, Костадин Паскалев, Янаки Стоилов, Антон Кутев, Кирил Добрев и др.

Някои от тях хвърлиха сами оставка. Като Крум Зарков, който от любимец на партията на конгреса, когато бе избран за член на Националния съвет с най-много гласове – 487, се превърна във враг за Корнелия Нинова, след като започна да я критикува и дори поиска оставката ѝ заради провал на поредните предсрочни парламентарни избори. А след това мина и в екипа на президента Румен Радев – първо като служебен правосъден министър, а сега и като негов секретар по правните въпроси. Затова и миналото лято напусна пленума.

Янаки Стоилов, който бе втори по вот сред делегатите на конгреса през 2020 г., се оттегли, когато стана конституционен съдия от квотата на президента.

Антон Кутев напусна Националния съвет през февруари 2022 г., за да не е част от “развилите се персонални чистки в партията, нито в профанизирането на лявата идеология”. Той обаче запази партийното си членство. А това, че бе съветник на президента Румен Радев, а впоследствие и говорител на служебните му правителства, допълнително изостри отношенията му с “Позитано” 20.

След местните избори миналата година БСП напусна Весела Лечева. “Дадох си сметка, че не съм в състояние да променя нищо в политиката на ръководството, което в последните години не се вслуша в нито един разумен глас, изневери на високите цели, предаде интересите на нашите симпатизанти и членове”, сподели бившият служебен министър на спорта при кабинетите на Гълъб Донев.

И ако тези известни социалисти напуснаха сами Националния съвет и нямат основания да оспорват решенията му, други, които бяха изключени от ръководството и не са съгласни с това, продължават да фигурират в документите, с които партията се явява на избори

Голяма част от промените в състава – поне за 20 социалисти, все още не са отразени в актуалното състояние пред съда, макар за повечето да е минала почти година, а списъците вече са ползвани за няколко вота – и парламентарни, и местни. Оспорването на документите в съда би блокирало участието на БСП в избори и това е една от причините “Позитано” 20 да не внася промените в състава на Националния съвет, разкриха запознати.

“Абсурд е да регистрираш партията си за участие в изборите благодарение на изключените от теб членове. Вчера ръководството подаде в ЦИК документи за регистрация на коалицията за местните избори и задължителното за целта актуално състояние на БСП, в което фигурират имената на всички изключени на конгреса в началото на годината.

На практика с това се признава, че изключените с фалшиво гласуване по време на пленума през февруари тази година, всъщност са равноправни членове на партията”, написа възмутеният Кирил Добрев през септември м.г., малко преди местните избори. Неговото име също още фигурира в официалния състав на Националния съвет, въпреки че беше изключван два пъти. И е единственият с две съдебни решения, постановяващи, че наказанието е наложено незаконно. А наскоро имаше проблем с подновяването на банковата си карта – именно защото все още фигурира в широкото ръководство на партията.

Първото му изключване бе на 29 декември 2021 г. – на неприсъствено заседание на пленума и на подпис по предложение на ръководството. Въпреки че ВКС го възстанови, “Позитано” не го допускаше до заседания на Националния съвет.

На 11 февруари 2023 г. на конгрес Добрев отново бе изключен от партията.

Съдбата му тогава последваха още 13 делегати, които се качиха на сцената на конгреса в зала 3 на НДК с искане Нинова да подаде оставка. Мотивът – нарушили дисциплината, отказвали да изпълняват решенията на партийните органи, да работят за единството на БСП и да пазят доброто ѝ име. Шестима от изключените бяха членове на пленума – издателката на “Земя” Светлана Шаренкова, евродепутатът Петър Витанов, бившият младежки лидер Николай Бериевски, Петя Михалевска, Ленко Петканин и Атанас Атанасов. Както и Ралица Андреева, която бе в “другарския съд” – Общопартийната контролната комисия, но конгресът я изключи.

Година по-късно техните данни все още се ползват за удостоверяване на актуалното състояние на БСП. Причината е, че изключените оспорват наказанието си – и заради това, че е направено от конгреса, а не от основна партийна организация, и заради обявените гласове, с които е взето решението. Затова само чакат документите да бъдат подадени в съда, за да обжалват. А това може да спъне БСП за следващи избори.

През октомври 2022 г. от пленума бяха изгонени двама бивши депутати – Георги Търновалийски и Теодора Халачева, както и колегата им Костадин Беларев. Като мотив беше обявено, че преди това пловдивската градска партийна конференция им е наложила наказание – неучастие в ръководните органи на партията за една година. Санкцията на тримата пловдивчани бе поредната престрелка по оста Нинова – Георги Гергов, тъй като са близки до пловдивския бизнесмен.

Парадокс е, че Търновалийски фигурира в официалното ръководство на БСП, а на последните парламентарни избори беше в листата на “Български възход” на Стефан Янев в Пловдив.

Подобен куриоз има и с Иван Мандински – млад социалист от Плевен, който миналия април се бори за парламента като водач на листата на “Левицата”. След това пленумът констатира самоизключването му заради неспазване на устава – че няма право да работи за друга партия на избори, но името му фигурира в актуалното състояние на партията. Както и това на ексдепутата от Плевен Васил Антонов, “самоизключен” от Националния съвет по същата причина миналия май.

Същата бе съдбата и на едно от знаковите червени имена – Костадин Паскалев, който през 2020 г. бе сред 10-те с най-голяма подкрепа за влизане в съвета. След дълги опити да бъде конструктивна опозиция на налаганите от ръководството идеи, той отиде да търси “голямо ляво обединение” с други, отцепили се далеч преди това бивши членове на партията, които създадоха “Левицата”.

На последния пленум миналата седмица “Позитано” 20 наложи изключване на десетки социалисти от Сливен и Шумен – защото се опълчиха на партийната повеля за местните избори. Сред наказаните е и доскорошният лидер на БСП в Шумен Веселин Пенчев, който бе младежка квота в Националния съвет.

За разлика от тях в актуалното състояние на пленума липсват имената на първите, които бяха изключени – бизнесмена Георги Гергов и ексдепутата Иван Иванов. Както и на кмета на Перник Станислав Владимиров, който смрази отношенията си с Нинова, след като малко след встъпването му в първия мандат се качи в джипа на тогавашния премиер Бойко Борисов по време на водната криза в града. Наследникът на стар социалистически род се оттегли от НС сам.