Тъжно в Novinar.bg: Издъхна велик български учен

Известният езиковед и преподавател по синтаксис в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ доц. Петя Бъркалова е починала внезапно тази нощ едва на 67 години.

Последната й книга – „Българската синтактична традиция и пътят на синтактичния елемент на граматическото знание“, излезе в средата на май.

Поклонението пред доц. Петя Бъркалова ще бъде на 15 юни.

Репортер на Novinar.bg видя, че един от най-добрите български филолози – проф. Лилия Илиева, коментира новината така:

ПЕТЯ БЪРКАЛОВА! Дойде ужасна новина. Нощес внезапно е починала Петя Бъркалова от Пловдивския университет.

Чисто човешки това е ужасно, Петя беше прекрасен човек.

Но за българската наука загубата е не по-малко ужасна! Петя Бълкалова е от хората, които направиха много за европеизирането на българското езикознание. В цял свят се използва синтактичната терминология на Генеративната граматика (ГГ) и който не я владее, просто не може да чете съвременни трудове не само по синтаксис. В Пловдивския университет някога имаха шанса да привлекат проф. Йордан Пенчев, който въведе тази (и някои други) американски теории у нас.  Петя Бъркалова поде тази насока и пое и неговите лекции. Написа прекрасен учебник по синтаксис, който се използва и в други университети. Така българските студенти не е задължително да станат генеративисти, но ще разбират съвременната лингвистика. Естествено, ако си дадат труда да се подготвят.

Затова приносът на Петя е не само научен, но и КУЛТУРЕН. Тя има такъв, за разлика от някои прости хора, които дрънкат на кухо за „европеизъм“ и не-знам-какви-си ценности. Ужасно е, че си е отишла в много творческа възраст, но е направила много и нейни последователи има вече не само в „Пловдивската школа“.