Тази година Украйна може да понесе катастрофален удар

Сър Ричард Барънс, който през 2013-2016 г. ръководеше обединеното командване на британската армия, предупреди, че тази година Украйна може да бъде изправена пред поражение от руската армия.За Би Би Си генералът в оставка казва, че има „сериозен риск“ украинците да изгубят войната тази година, „защото може да започнат да смятат, че не могат да я спечелят“.

 

Страната все още не е достигнала този момент, но „когато се стигне до него, защо хората биха искали да се сражават и умират, само за да защитават нещо незащитимо“, попита той.

 

Ген. Барънс казва това, което мнозина експерти и политици повтарят от месеци в контекста на блокираната от половин година от републиканците американска военна помощ: украинската армия страда от критично важен недостиг на боеприпаси, войски и въздушна отбрана, докато Русия подготвя лятна офанзива.

 • „Формата на руската офанзива, която предстои, е доста ясна“, разказва Барънс. „Виждаме как Русия мести фронтовата линия, използвайки предимство пет към едно в артилерия, боеприпаси и много хора, подсилени от използването на нови оръжия.“
  • „В някакъв момент това лято“, казва още той, „очакваме да видим голяма руска офанзива, с намерението да постигне нещо повече от откъслечни пробиви с малки ползи и да се опита да пробие украинските отбранителни линии.“

  • „И ако това се случи, ще рискуваме руските сили да пробият и след това да се възползват да нахлуят в райони на Украйна, където украинските въоръжени сили не могат да ги спрат.“

  Русия има предимство в това, че струпала много войски и в същото време може да ги мести по много дълъг фронт, което затруднява Киев да предвиди къде може да започне офанзивата им, а украинската армия не може да го покрие по цялата му дължина.

  „Украинската армия ще загуби позиции“, казва д-р Джак Уотлинг от лондонския институт по сигурността RUSI. „Въпросът е колко и кои населени места ще бъдат засегнати“. Той описва три потенциални направления за руската офанзива:

  1. Харков

  „Харков със сигурност е уязвим.“, описва той втория по големина град в Украйна, разположен опасно близо до руската граница. Примамлива цел за Москва, той всеки ден е удрят в момента с руски ракети, а украинците нямат достатъчно ПВО системи – или не искат дарискуват да ги изнасят толкова близо д офронта – за да отблъснат смъртоносната смес от дронове, крилати и балистични ракети. Генерал Барънс също смята, че първата цел ще е опит за пробив в Донбас „и погледът им ще бъде насочен към Харков, който би бил голяма награда, а е само на около 29 км от руската граница“.

  Може ли Украйна все още да функционира като жизнеспособна страна, ако Харков падне? Да, казват анализаторите, но това би било катастрофален удар както върху духа на украинците, така и върху икономиката.

  2. Донбас

  Тук се водят повечето боеве на сушата през последните 18 месеца, като в спорните сражения за Бахмут и Авдиивка загуби и двете селища заедно с част от най-добрите си бойни. Киев настоява, че съпротивата там е нанесла много по-големи жертви на руснаците, но проблемът е, че Владимир Путин може да хвърля много повече хора в тази месомелачка.

  А числеността има значение, дори ако се приеме, че тактиката, командването и оборудването на руската армия са по-лоши от тези на Украйна. Това важи особено при артилерията, където ако нищо не се направи за Украйна, армията ѝ ще продължи да бъде изтласквана на запад.

  3. Запорожие

  Южният украински град с повече от 700 хил. жители (в мирно време) също се намира опасно близо до руските фронтови линии и е примамлива награда за Москва. В Кремъл със сигурност се дразнят, че още не е техен градът, носещ името на украинска област, която бе незаконно анексирана през септември 2022 г.

  Тук руснаците сами си създадоха проблем – районът на т.нар. Линия „Суровикин“ е с толкова много заграждения и минни полета, които вероятно самите руснаци не знаят точно къде и колко са, че каквато и да е подготовка за офанзива ще бъде забелязана навреме.

  Но също така е напълно възможно руската стратегическа цел тази година да не е териториални завоевания, а да смаже бойния дух на Украйна и да убеди западните ѝ поддръжници, че тази война е загубена кауза.

  Джак Уотлинг смята, че руската цел е „да се опита да създаде усещане за безнадеждност, защото (руска) офанзива няма да сложи решителен край на конфликта, независимо от това как ще се развие за която и да е от страните“. Ген. Барънс също смята, че едва ли Русия автоматично ще си върне предимството с решително настъпление: „Мисля, че най-вероятният изход е, че Русия ще спечели, но няма достатъчно големи и добри части, за да пробие чак до река Днепър. Но така или иначе, войната ще се е обърнала в полза на Русия.“