ТЕЦ „Марица Изток 2“ може да спре работа след 1 юли

„На 1 юли ТЕЦ „Марица Изток 2″ вече няма да има ангажимент към Национална електрическа компания (НЕК) за производство на електроенергия. И при тази висока цена на емисиите, и при положение, че въобще трябва да се плащат емисии ТЕЦ 2 трябва да излезе на свободния пазар изцяло, което ще допринесе за това тя да спре да работи“. Това каза на пресконференция в Стара Загора председателят на КНСБ в ТЕЦ 2 и общински съветник в Общинския съвет на Стара Загора Деян Дяков.

Той прогнозира, че ако „икономическия модел не позволява работата на ТЕЦ-а, ръководството най-вероятно ще се наложи да спре работата на централата, защото ще изпаднат в една ситуация, в която ще управляват дружеството на един вид загуба, което е престъпление“.

Дяков посочи, че цената на електроенергията за киловатчас варира между 100-190 лева в зависимост от часовете на деня, а себестойността за произвеждане е около 130 лева без емисии, а със заплащане на вредни емисии е 350 лева.

„Ние нямаме икономически смисъл и модел как да работим“, коментира той. Синдикалният лидер обясни, че ТЕЦ 2 няма да съкращава персонал на 1 юли, нито след тази дата.

„Имаме уговорката с ръководството на централата при нас до края на 2024 година няма да има никакви сътресения“, каза още Деян Дяков. Той очаква повишаване на цената на тока за битовите потребители с около 20 на сто.

Дяков припомни, че на редовната сесия на Общинския съвет в Стара Загора през февруари беше приета декларация в защита на минно-енергийния комплекса.

В края на февруари ТЕЦ „Марица Изток 3“ излезе на свободния пазар и временно прекрати дейност, като обяви, че ще съкрати 1/3 от персонала или 150 служители. Компанията обяви, че ще строи фотоволтаичен парк.