Технологиите, базирани на AI, заплаха за правата на хората?

Проблем е и използването му в системи, които трябва да вземат непосредствени решения за хората

Технологиите на базата на изкуствен интелект могат да бъдат заплаха за правата на хората, особено в някои сфери на обществения живот. Това коментира правният експерт от Българския център за нестопанско право Захари Янков. Той уточни, че за да се неутрализират рисковете е необходимо да не се допуска изкуствен интелект да взема сам решения, касаещи съдбата на хората. Трябва да бъде внимателно регулирана и употребата на AI технологии в дейността на полицията и службите за сигурност.

Такива технологии, особено в някои държави, които имат репресивен режим като Китай, почват да ги ютилизират и да следят населението и са сериозен риск за правата на хората в тези държави. Посредством тях, държавата дефакто знае къде се намира всеки, какво прави , къде е бил.“, споделя Янков.

Проблем е и използването на изкуствен интелект в системи, които трябва да вземат непосредствени решения за хората – например да определят кой да получи помощи или да бъде настанен в общинско жилище.

„Когато се прекъсне връзката между човешката преценка и се прилага само изкуствения интелект, ние създаваме една уязвима система, поради факта, че несме сигурни тренировъчните данни с които е захранен изкуственият интелект, до каква степен са безпристрастни.“, коментира още експертът.

Европейският съюз е на финалната права в създаването на първия в света Закон за изкуствения интелект. Според Захари Янков обаче в текстовете са направени доста отстъпления от защитата на гражданските права.

„Изглежда че Европейският съюз е в една разкрачена позиция между фундаменталните права, които би следвало да са водещи за него и вратичките, които отварят път към разработване на опасни технологии. Надделя естествиния уклон на държавата да контролира гражданите си иш да ограничава свободите им посредством оправданието “сигурност”“, допълни Янков.