градински мебели
градински мебели

Техноратан – най-разпространеният избор сред градинските мебели

Всички сме ги виждали, а и мнозина ги предпочитат за обзавеждането на своята градина. Има ги в крайбрежните заведения или летните градини на баровете. Това са мебелите от техноратан. Ако все още не познавате достатъчно добре тези все по-популярни екстериорни решения, внимателно прочетете за техните изключителни предимства що се отнася до трайни и качествени екстериорни мебели. Говорим за стилни продукти, които могат да са истинско бижу за вашата градина или вила. Вижте повече.

Какво е техноратан и защо е предпочитан за мебели?

Техноратан (синтетичен ратан, изкуствен ратан) – представлява пластмаса, изработена от подсилени полиетиленови влакна или полиуретан с висока плътност. Отличава се с висока устойчивост на атмосферни влияния, особено UV лъчи. Синтетичният ратан е и водоустойчив. Най-често се използва в градинско обзавеждане, но приложението му е по-широко. От него се произвеждат и градински саксии, сенници за балкони и градински сандъчета.

Техноратанът е екологичен материал и производството му не е вредно за околната среда. Може да се рециклира, а високата здравина на елементите от него и дългият експлоатационен живот обуславят намаляването на количеството изхвърляни отпадъци в сравнение с едносезонните пластмасови мебели. Подобно на естествения си аналог, синтетичният ратан е гъвкав и еластичен, благодарение на което мебелите от него могат да приемат различни форми.

Голям диван от техноратан, снимка: Gardenway.bg

За производството на градински мебели обикновено се използва алуминиева рамка, обвита с отделни ленти от полиуратан. Благодарение на това такива мебели са много леки и практични, защото можете лесно да ги преместите на правилното място по всяко време. Ако пък не се нуждаят от преместване и сме намерили идеалното място за тях, могат да останат там през цялата година, без да изискват много внимание или поддръжка. Мебелите от ратан са устойчиви на атмосферни влияния като влага, UV радиация и екстремни температури на въздуха. Гъвкавостта на материала също така осигурява повишена устойчивост на механични повреди като ожулвания или натъртвания.

Предполага се, че трайността на ратановите мебели е няколко години. От опит знаем, че с правилната грижа и употребата в съответствие с препоръките успешно могат да издържат на такова изпитание на времето. Съчетанието на свойствата на естествената суровина с технологичния процес прави синтетичния ратан идеален материал за производство на градински мебели. За да видите по-добре накои от топ моделите мебели от техноратан, посетете gardenway.bg и разгледайте предложенията в сайта.

Сравнявайки евтини, купувани и подменяни циклично, пластмасови мебели с градински мебели от техноратан, може да се окаже, че си струва да инвестирате в последните и да се наслаждавате на градината или терасата за дълъг период от време.

Холна гарнитура с масичка за кафе, снимка: gardenway.bg

Предимствата пред естествените материи

Основните предимства на мебелите от ратан:

– висока устойчивост на атмосферни условия (влажност, UV радиация, температура)

Дървото и металът много или малко се влияят от слънцето, студа или влагата въпреки защитните покрития. Прекаленото им излагане на външното влияние на околната среда ще започне да оказва въздействие на структурната цялост на мебелите. За техноратана няма такава опасност.

– лекота, лесна за носене на правилното място

Масивните дървени или метални столове, дивани и маси може да изглеждат добре, но теглото им може да се окаже неудобство. Лекият техноратан се премества без проблем.

– дълъг период на издръжливост и употреба

Няколко сезона навън в градината и вашите мебели видимо ще покажат белезите от излагането на атмосферните условия. Ще се наложи пребоядисване или премахване на ръжда. Излишно усилие при предложенията от техноратан.

– устойчивост на мръсотия и петна, лесен за почистване и поддръжка

Мокра гъба или парцал – това е всичко, необходимо за поддръжката. Не са нужни ремонти или лакиране, забравете за всичко друго.