Темида: Съдът пожали напушен убиец на две момчета

При определяне на наказанието е необходимо да се отчете, че деянието е извършено при непредпазливост в по-леката ѝ форма – небрежност.

Това се чете в решението на Апелативния съд в Пловдив, с което преди дни потвърди обидно леката присъда от 5 години затвор и 8 г. без книжка на Петър Маринашки от Стамболийски.

На 11 ноември 2020 г. той се блъсна в дърво край Кадиево и двама от приятелите му в колата загинаха. В хода на делото беше доказано, че той е шофирал под въздействието на марихуана, карал е и с превишена скорост, макар това да не е сред причините за зверския удар.

22-годишният сега младеж изкара 24 часа в ареста, оттогава е на свобода. Близките на загиналите момчета са потресени както от факта, че той е шофирал отново в деня след инцидента, така и от наказанието, което намират за повече от несправедливо.

Те протестираха преди всяко заседание на съда в Пловдив и защитата им ще обжалва пред ВКС произнасянето на втората инстанция. “Тази присъда е кърваво снизхождение, което ще мотивира дрогираните изроди зад волана да се чувстват недосегаеми!”, коментира за “24 часа” бащата на загиналия 16-годишен Тодор Бараков, който носи същото име.

В ранния следобед на 11 ноември 2020 г. Петър Маринашки качва в беемвето си четирима свои приятели и потеглят от Стамболийски към Пловдив, за да празнуват имения ден на един от тях – 17-годишния Виктор Василев. Именикът се вози по средата на задната седалка, вдясно от него е Тодор Бараков, а зад водача – Георги Недялков. На предната седалка до Маринашки е Николай Лисков.

Спират за кратко на бензиностанция до Кадиево и когато потеглят отново, са в добро настроение, забавляват се с телефоните си и се смеят. В обвинителния акт е записано, че Виктор Василев подритвал отзад седалката на Маринашки, който в един момент се обърнал към него и загубил контрол над управлението.

“Аз си гледах в телефона, в един момент усетих, че колата става нестабилна. Петър започна да върти волана наляво-надясно, за да я овладее, но тя излезе от пътя”, описа случилото се Николай Лисков.

Другият оцелял – Георги Недялков, твърди, че има бяло петно и не помни какво е станало, след като потеглили от бензиностанцията. Беемвето се удря в дърво край пътя. Петър Маринашки излиза от автомобила почти невредим и се опитва да помогне на приятелите си.

Тодор Бараков и Виктор Василев загиват на място, Николай Лисков е със счупена дясна ръка, а Георги Недялков се разминава с болки в ребрата. Други водачи спират, виждайки какво става, и се обаждат на телефон 112. Направеният на мястото полеви тест за дрога на Маринашки е отрицателен, но приятел на загиналите момчета подава сигнал, че водачът предния ден е пушил марихуана. Взета е кръвна проба, която дава положителен резултат.

Маринашки отрича да е бил дрогиран и пред съда разви екзотични версии за положителната кръвна проба. Едната беше, че след инцидента един от полицаите го почерпил с цигара, в която не се знаело какво има. Само че униформените, изпратени на местопроизшествието, до един са непушачи.

После защитата му се опита да докаже, че той може да е пушил марихуана след задържането си в Трето районно в Пловдив, но съдът прие, че това не е възможно. А и назначените експертизи показаха, че дрогата е взета 16 до 24 часа преди фаталния удар.

Петър Маринашки има книжка от 5 юни 2019 г. и за времето до катастрофата – година и половина, има 4 влезли в сила наказателни постановления за нарушения като несъобразяване с пътната обстановка и преминаване на червен светофар. Има зад гърба си и две катастрофи с материални щети, а свидетели по делото разказват за негови участия в гонки. Един от първите изпратени на мястото на инцидента полицаи – Теодор Мицекулев, пък съобщава, че лично е санкционирал Маринашки и е предупреждавал  родителите му, че синът им има опасни навици на шофьор.

След смъртта на сина си Тодор Бараков успял да разкодира телефона му и да види там клипове от участия в състезания с автомобили, пратени от Маринашки. Тодор Бараков-старши съобщи и за видео, в което Маринашки шофира с крака извън прозореца, но младежът отрече той да е заснетият.

В решението си съдът коментира, че 16-годишният Тодор знаел как шофира приятелят му и очевидно също е проявявал интерес към гонките, изтъква и че бащата на загиналия Виктор – Васко Василев, е бил против пътуванията с Маринашки, но въпреки това синът му се качил в колата.

При прегледа на доказателствата апелативните магистрати приемат, че Маринашки е бил недисциплиниран водач, но в същото време смятат, че “не може да се игнорират добрите характеристични данни на подсъдимия и поведението му веднага след настъпването на произшествието”.  Като основно смекчаващо вината обстоятелство в окръжния съд е отчетен и фактът, че веднага след инцидента направил опит да помогне на приятелите си.

Извадил първо Георги Недялков, след това – Виктор Василев. Когато дошли и други хора, му помогнали да отвори вратата и от колата е изнесен и Николай Лисков.

В първите си обяснения водачът не е съобщил, че е извадил и Тодор Бараков, след това обаче започнал да твърди и това, повтори го и пред Апелативния съд в Пловдив. Показанията му обаче не се потвърждават от полицая Теодор Мицекулев, според когото тялото на Бараков още било в беемвето, когато отишъл на мястото на удара.

Полицейска справка, изготвена в хода на досъдебното производство, показва, че Маринашки няма криминални регистрации, но e конфликтна личност и не се ползва с добро име в града. Родителите му обаче се отнасяли отговорно към неговите проблеми.

В хода на делото са представени и други характеристики на младежа – седем негови съседи го описват като внимателен и грижовен, подчертават, че е участвал в почистването на междублоковото пространство. Положително за него се изказват и от местоработата му и от УНСС, където той учи. Затова и Апелативният съд смята, че основателно първата инстанция е отчела като смекчаващо вината обстоятелство трудовата и учебната ангажираност на Петър Маринашки.

“Дори и да си знаел при какъв шофьор се качваш, заслужаваш ли да бъдеш размазан в дърво? Цинично е! Не може добрите характеристики от домоуправителя и един преподавател да бъдат съпоставяни с нарушенията, катастрофите и гонките на Маринашки! Наказанието трябва да отчита личността на извършителя, нали това е идеята на индивидуалната претенция!”, протестира адвокатката на близките на Тодор Бараков Антоанета Николова.

“Тошко и Виктор ми бяха не приятели, а братя”, бяха думите, с които Петър Маринашки изрази съжалението си за случилото се.