Тенчо Тенев и Калин Стоянов със задочни обвинения за вечеринки у Рашков и срещи с контрабандисти

Бившият шеф на КАТ Тенчо Тенев коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и че той ги е запознал с бившия министър на МВР Бойко Рашков.

„Опитват се да внушат някои хора, че сме се събирали в дома на министър Рашков заедно със Стефан Димитров и Марин Димитров. Ходил съм на гости при Рашков, Стефан Димитров не е присъствал. Виждал съм го два-три пъти, беше дошъл в КАТ. Каза, че е бил при директора на ГДБОП и че е негов приятел. Не мога да ви кажа защо е бил при Калин Стоянов“, каза Тенев в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова тв.

„Бащата на Стефан, Марин Димитров съм го виждал само веднъж пред сградата на КАТ. Беше дошъл да смени ударения преден номер на автомобила си. Той каза, че е от Хасково и се заговорихме, защото сме от един край. Дълги години е работил в системата, преди това никога не го бях срещал в Хасково“, заяви още Тенев.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, на свой ред, отговори на думите на Тенев, че разследвания Стефан Димитров е негов приятел. Стоянов заяви позицията си във фейсбук публикация.

„С недоумение гледах как Тенчо Тенев обикаля телевизионните студия, носейки торба с лъжи. Само напомням, че от събраните до момента доказателства по делото, водено от СГП, ДАНС и КПК, по безспорен начин е установено, че лицето Тенчо Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков. Там, както той, така и други лица, са получавали задачи за моето дискредитиране чрез внушения и откровени лъжи“, заявява министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

В четвъртък Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев за участие в престъпна група, в която са участвали Петя Банкова, бившият митничар Стефан Димитров и синът му Марин Димитров.

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев запознавал Стефан Димитров с областни директори в страната и го представял като бизнесмен, който внася стоки. Посочвал е, че прави услуга на Бойко Рашков, а обвинените за контрабанда имали влияние по всички нива в МВР. Това бяха част от разкритията, които председателят на ДАНС Пламен Тончев направи по време на изслушването си във временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалното участие на Асен Василев в тях.

На 3 април бившата вече шефка на Митниците Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов бяха задържани в акция на ДАНС. Сред общо 7-те арестувани са и Стефан и Марин Димитрови.