Терористите в Дагестан са използвали чуждестранно оръжие (ВИДЕО)

Терористите, които нападнаха две църкви и синагога в Дербент и Махачкала в Дагестан, са използвали и чуждестранни оръжия, съобщиха правоохранителните органи.

Видео, публикувано в социалните мрежи, показва, че нападателите са въоръжени с пушка AR-15 с оптически мерник и вероятно карабина 7,62×39 мм „MA-136-SU“.

Според министерството на вътрешните работи на южната руска република шестима служители на реда са били убити, а 12 са били ранени при терористичната атака. Четирима от терористите са убити. Двама от тях са синове на ръководителя на Сергокалинска област в Дагестан Могамед Омаров. Той е отведен за разпит, а в дома му се извършват обиски, съобщи Телеграм какналът Mash. Продължава акцията по задържане на останалите.

Терористите са нахлули и в православна църква в Дербент и са убили местен свещеник, като са му прерязали гърлото. Синагогата в града, която също е била подложена на атака, е била запалена. Снимки и видеоклипове на горящата сграда се появиха в социалните мрежи.

Интензивни боеве са избухнали близо до църквата в Махачкала. 19 души са се заключили в църквата и не са пуснали терористите да влязат вътре. Хората са изведени от полицаи и не са пострадали, предаде ТАСС.

Моментът на нападението срещу полицейските служители в Дербент е заснет на видео, публикувано в социалната мрежа X/Twitter.

Ръководителят на руската Чеченска република Рамзан Кадиров осъди атаките, като ги нарече „злодейска провокация“, целяща да всее раздор между религиите.

В отговор на атаките в Дагестан е започнала антитерористична операция, съобщи Руският национален антитерористичен комитет.

Това е втората терористична атака в Русия за последните три месеца. Терористичната групировка „Ислямска държава“ заяви, че поема отговорност за атаката в концертната зала „Крокус“ край Москва, при която бяха убити 145 души, а 551 бяха ранени при стрелбата и палежа на сградата. Русия обвини Украйна в съпричастност. Киев отрече обвиненията.