Тихомълком: Прокуратурата спря дело срещу Васил Божков

Прокуратурата тихомълком е спряла едно от делата срещу хазартния бос Васил Божков. Това се е случило още в края на юни, но разследващите не са казали и дума. Информацията бе съобщена първо от сайта „Афера“. Източници от прокуратурата потвърдиха пред Mediapool, че разследването наистина е спряно. Това не означава, че делото е прекратено. Разследващите обаче смятат, че на този етап няма какво повече да свършат по него. Работата би могла да бъде възобновена в бъдеще.

Криминалната част

Срещу бизнесмена има няколко дела. Най-голямото от тях е за неплащане на стотици милиони данъци. То не е спирано. От него обаче още преди години бяха отделени материали и бе образувано и друго разследване – за т.нар. криминална част. По него се разследва престъпна група за убийства, изнудвания, изнасилвания и др.

Прокуратурата никога не е съобщавала за какво точно се разследва Божков по това дело. Има само неофициална информация, че става дума за покушенията срещу неговите бивши конкуренти в хазартния бизнес Йордан Динов, застрелян в центъра на София през 2012 г., и Манол Велев, по когото бе стреляно през 2007 г. След това той изпадна в кома и почина през миналата пролет.

По това дело Божков е обвиняем като подбудител. Според прокуратурата има данни за подбудителство и към убийствата на още двама души, чиито инициали са А.П. и Б.С. При гледането на мерките за неотклонение на част от арестуваните покрай Божков през 2020 г. се говореше за свидетелски показания, които го свързвали с неуспешния атентат срещу Алексей Петров, извършен през 2015 г. За него бе осъден украинецът Роман Логвиненко.

Нямаме отговор от Дубай

Разследването е спряно заради липса на отговор на молби за правна помощ от българската прокуратура до властите в Обединените арабски емирства. Най-вероятно става дума за искане на съдействие за връчване на призовка. Първото искане е пратено още в края на 2021 г., а отговор не е получен. Второто е от миналия юни.

Тъй като по закон се изисква постановлението за повдигане на обвинение да бъде връчено лично на обвиняемия, прокуратурата трябва да се опита да издири Божков. Ако призовката му бъде връчена и той не се яви, може да се пристъпи към задочно повдигане на обвинения. Без обаче да е направен опит за намирането му, процедурата не може да продължи.

Липсата на отговор е обичайният завършек на опитите на прокурорите да връчат документ или да извършат друго действие по дела, свързани с Божков. Наскоро се разбра, че повече от година няма никакво движение по молбата той да бъде разпитан с видеовръзка по делото за изнудването му. По него бяха арестувани бившият премиер Бойко Борисов, пиарката му Севдалина Арнаудова и някогашният финансов министър Владислав Горанов. Съдът обяви задържането и на тримата за незаконно.

Ще си мълчим

Мълчание на всяка цена е стратегията на прокуратурата по делата срещу Божков. На няколко пъти през последните години Mediapool се опитва да разбере какво се случва с разследванията. Всеки път държавното обвинение отказва да отговори. На последното заявление бе отказано с абсурдния мотив, че информацията не е обществена, тъй като на база на нея отделният гражданин не може да си състави мнение за работата на прокуратурата.

Всъщност повдигането на обвинения и надзора на разследването са основните функции на прокуратурата и ако на база на резултатите от тази дейност гражданинът не може да си състави мнение за работата на институцията, просто не е ясно от какво би могъл.

Сега институцията продължава да действа по същия начин. За спирането на делото се разбира случайно, след като адвокат на друг обвиняем подава молба да му бъдат предоставени документи. Вместо това получава отговор, че разследването е спряно. Тогава той пише до прокуратурата и иска да му обяснят причините. По информация на Mediapool досега не му е отговорено.

Данъчните дела чакат ключово решение на ВАС

Другата част от обвиненията срещу Божков са свързани с евентуални данъчни злоупотреби. Извън наказателното дело бившите фирми в хазарта на Васил Божков водят десетки дела срещу държавата заради разкритите през 2020 г. неплатени хазартни такси и данъци в размер на около половин милиард лева.

В края на миналата година обаче държавата окончателно загуби най-важното данъчно дело. Върховният административен съд (ВАС) през ноември 2022 г. обяви за нищожен акт на бившата Държавна комисия по хазарта, според който „Еврофутбол“ дължи 329 млн. лв.

По искане на бившия главен прокурор Иван Гешев обаче през март тази година Върховният административен съд образува тълкувателно дело заради разнопосочни решения на съдилищата по данъчните дела на фирмите на Божков. Върховните съдии ще решават дали председателят на бившата Държавната комисия по хазарта е могъл да издава актове за установяване на публични държавни вземания, както и дали е нищожен акт за установяване на публично държавно вземане на председателя на комисия по хазарта. Ако ВАС реши, че шефът на комисията е могъл да издава тези актове, се отваря възможност за пререшаване на делото за 329 милиона лева от „Еврофутбол“.

От изхода на тълкувателното дело пред ВАС вероятно ще зависи и евентуален наказателен съдебен процес срещу Божков в данъчната част, ако прокуратурата изобщо вкара някога в съда дело срещу бизнесмена.