Тленните останки на цар Фердинанд се връщат в България 76 г. след смъртта му

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат върнати в България за пръв път след му, съобщи на личната си страница цар Симеон Втори.

 

Пренасянето на тленните останки се очаква до месец.

 

Фердинанд I умира в град Кобург през 1948 г., а тялото му е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин“ в същия град.

В годината на смъртта му погребението на царя във втората му родина България е напълно невъзможно с оглед на политическата ситуация у нас и следвоенния период в цяла Европа, въпреки голямото му желание и това на близките му.

 

След демократичните промени бяха създадени няколко инициативни комитети, чиито усилия в тази посока не се увенчаха с успех, въпреки добрите намерения на организаторите им, пише в съобщението.

Днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват тленните останки на цар Фердинанд да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец „Врана“ в София. Така ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението му е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни., завършва новината.

 

Още подробности се очакват при полагането на тленните останки в София.