Тодор Тагарев отива на инструктаж в САЩ

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заминава днес на петдневно работно посещение в САЩ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Визитата е продължение на започнатия през септември 2023 г. стратегически диалог между България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

На планираните срещи в Министерството на отбраната, Държавния департамент, Съвета за национална сигурност, Конгреса на САЩ и Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността ще бъдат обсъдени въпроси на стратегическото партньорство в областта на отбраната между двете страни.

В състава на българската делегация е включен началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Програмата за посещението включва и срещи с представители на неправителствени организации като фондация „Джеймстаун“ и Атлантическия съвет, на Националния университет по отбрана, както и с водещи изпълнители на проекти за модернизация на Българската армия – компаниите „Локхийд Мартин“ (Lockheed Martin) и „Дженерал Дайнамик Ленд Системс“ (General Dynamics Land Systems).

В първия ден от визитата си – 10 януари, във Вашингтон министър Тагарев ще се срещне с президента на Националния университет по отбрана (National Defence University) генерал-лейтенант Майк Плен и с представители на академичната общност.

През втория ден ще се състоят официалните разговори в държавните институции на САЩ, на които ще се дискутират широк кръг от теми, свързани със средата за сигурност, помощта за Украйна, както и укрепването на източния фланг на НАТО.

В рамките на визитата в САЩ министър Тагарев ще посети заводите на „Локхийд Мартин“ в Южна Каролина. Представители на ръководството на компанията ще го запознаят с производствения процес на самолетите F-16 Block 70, предназначени за българските Военновъздушни сили.

В края на септември миналата година вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и подсекретарят и старши политически съветник Дерек Шолей откриха в Държавния департамент във Вашингтон втората сесия на стратегическия диалог България – САЩ.

Събитието се състоя три години след началото на диалога, поставено през 2020 година. Целта е да се обсъждат двустранни, регионални и глобални въпроси от приоритетно значение за двете страни.