Тодор Тагарев вещае Трета световна, ако Украйна загуби

„Рискът от глобален сблъсък ще се увеличи в случай, че Украйна загуби тази война. Ние се надяваме, че оказвайки помощ на Украйна, тя ще успее защити суверенитета и националната си цялост. Това ще бъде много по-голяма гаранция за сигурност за източния фланг на НАТО, отколкото ако Русия успее да постигне своите агресивни цели в Украйна“, каза министърът на отбраната в московско образование Тодор Тагарев пред бТВ.

По повод руските военноморски сили в Черно море той подчерта, че транспортните коридори работят.

„Това, което в момента ни пречи, особено ако се удължи учението на Русия в Черно море е, ако искаме да изпратим екип и техника за наличие на газ, то те в момента не могат да отидат“, посочи министърът.

По думите му ако България прецени, че руското учение в Черно море представлява по-сериозен риск за сигурността и икономическото ѝ развитие, то ще търси решение със съюзниците си.

„Няма никакви преки заплахи за включените в списъка на „Миротворец“

За украинския сайт „Миротворец“ Тагарев каза, че няма никакви преки заплахи за включените в списъка.

„Нямам информация как точно се правят тези списъци, но в много случаи достоверната информация идва от България“, добави той и подчерта, че трудно подобна информация идва от чужбина.

По думите на Тагарев „този случай се раздухва умишлено, за да си правят реклама тези журналисти, които така или иначе работят срещу българския интерес“.

Попитан дали има официално становище на службите, военният министър заяви, че не е запознат.

Имаше журналисти, политици, които отидоха в незаконно окупирания Крим и Донбас и украинското правителство много ясно каза: „Вие сте персона нон грата, нямате работа с Украйна“. „Това са ограниченията, които могат да бъдат наложени, няма други ограничения или някакви други последствия“, коментира още той.