Тол таксите скачат двойно, вижте за кого

Тол таксите ще бъдат увеличени двойно от 1 юли, но само за международните превозвачи, обясни зам.-регионалният министър Николай Шушков. Българските компании ще ползват отстъпки за изминато разстояние, чрез които цената за тях ще остане почти същата, каквато е в момента.

Намаленията на плащаните тол такси ще са на различни нива – при пробег над 4000 км, над 6000 км или над 10 000 км. месечно, заяви зам.-министърът. Тъй като проекторешението все още не е обявено официално за обществено обсъждане, не е ясно по какъв начин браншът ще доказва изминатото разстояние и в какъв размер ще е отстъпката от действащите тол тарифи.

През 2022 г. над 70 на сто от приходите от тол такси у нас са се дължали на българските превозвачи, обясни Шушков пред БНР. Постъпленията от винетни и тол такси към 20 април 2023 г. са 210 млн. лв., което е близо 34% повече спрямо същия период на миналата година. През месец март за първи път приходите от тежкотоварния трафик са били повече от платени винетки за леки автомобили, като се очаква тенденцията да бъде запазена.05.04.2023