Топ 10 на най-умните градове в света. На коя позиция е София?

Най-умният град на планетата е Цюрих. Най-голямото населено място в Швейцария за пета поредна година оглавява престижната класация, създадена от Международния институт за развитие на управлението (IMD).

Тя обхваща 142 градове по света, оценявайки ги въз основа на икономически и технологичен напредък, както и по фактори, като устойчивост, приобщаване и пригодност за живеене.

От новаторски интелигентни мрежи и футуристично 3D градско картографиране до устойчиви енергийни решения и безпроблемен обществен транспорт, Цюрих остава в челните редици на цифровата трансформация на градовете, определяйки нов стандарт за живот.

Но швейцарският град не е просто глобален център на иновациите. Той се класира високо и като един от най-красивите градове в света.

Красивият Цюрих

Заобиколен от зашеметяваща планинска панорама, великолепни езера и спокойни реки, Цюрих има изобилие от природни, исторически и културни забележителности. В сърцето му се намира старият град Altstadt – с неговите калдъръмени алеи, уютни барове, луксозни бутици и средновековни катедрали.

Градът също така разполага с повече от 70 парка и градини и впечатляващите 150 галерии и музея, включително известния Kunsthaus Zurich и Швейцарския национален музей.

За да оцените истински великолепието на Цюрих, трябва да се разходите по река Лимат, да се впуснете в живописно пътешествие с лодка през Цюрихското езеро или да се изкачите на връх Уетлиберг за невероятна гледка към града.

Кулинарните ентусиасти могат да се насладят на оживената гастрономическа сцена на Цюрих, която включва традиционни кафенета и повече от дузина ресторанти със звезди Мишлен. Отдайте се на декадентски швейцарски шоколад в Lindt Home of Chocolate или на апетитно фондю в швейцарския ресторант Chuchi в хотел Adler.

Безупречен набор от луксозни хотели красят града – от наскоро открития Mandarin Oriental Savoy, който се помещава в исторически имот на известния Paradeplatz, до Dolder Grand. Това е величествен замък хотел, кацнал на върха на хълма Адлисберг, украсен с повече от 100 произведения на изкуството.

Топ 10

В класацията на най-умните градове на планетата Цюрих е следван от норвежката столица Осло и Канбера в Австралия.

Не е изненадващо, че три от първите 10 града в ранглистата са в Швейцария, като Женева е на четвърто място, а Лозана – на седмо. Останалите топ градове са Сингапур, Копенхаген, Лондон, Хелзинки и Абу Даби.

Къде се намира София?

През 2024 г. българската столица е класирана на 113 позиция в ранглистата. Спадът й спрямо миналата година е с две места, а спрямо 2021 с цели десет, като тогава София заема 103 позиция в световен мащаб. През 2020 г. пък тя е на 87-мо място в подреждането.

На 96 позиция през 2024 г. се нарежда турската столица Анкара, а Истанбул е класиран на 110-о място. Под номер 100 е румънската столица Букурещ, а 102-ра е хърватската Загреб. На 120 място пък е Атина.