ТОП ИМОТ: Цената на сградата на КТБ – поне 17,5 млн. лева

Емблематичната историческа сграда на ул. „Граф Игнатиев“ 10, която беше централа на Корпоративна търговска банка (КТБ), може скоро да има нов владетел. Това става ясно от съобщение за търг с тайно наддаване, обявен от синдиците на фалиралата банка на сайта й.

Реално не се продава директно имотът, а пакет от имуществени права и вземания от „Евробилд 2003“, включващ и ипотека върху него, като началната цена за наддаването е 17.5 млн. лв. Това е компания, в която още в края на 2013 г. КТБ прехвърли имота срещу 43 млн. лв. в операция, която по-скоро целеше разкрасяване на капиталовите показатели на банката, пише „Капитал“.

След затварянето на КТБ дружеството беше овладяно от Бисер Лазов и Албена Андреева – някогашните доверени лица на Цветан Василев, а впоследствие ключови свидетели срещу него. Още през 2014 г. седалището на „Евробилд 2003“ е преместено в Кюстендил, а скоро след това компанията е обявена в несъстоятелност и като нейни кредитори освен самата КТБ се появяват и други фирми на Лазов.

В края на 2017 г. обаче синдиците на КТБ са изкупили тези вземания, които сега се продават заедно с тези по отпуснатите от самата нея кредити за „Евробилд 2003“ – общо 11 на брой. Вземанията са сумарно за доста внушителна сума от над 200 млн. лв., но основният актив е именно ипотеката на сградата, която би дала на купувача реална възможност да я придобие или продаде.

В бърз порядък

Желаещите да придобият имота не разполагат с много време. Търгът е обявен на 6 юни, а огледи на тръжната документация ще могат да се правят в рамките на четири дни – от 17 до 20 юни, като първите два от тях са събота и неделя. В същия период ще могат да се подават и ценови предложения. По закон от кандидатите се изисква да внесат и депозит за участие в размер на 10% от минималната цена, който също трябва да постъпи до 16 ч. на 20 юни. А самите оферти ще бъдат отворени на 21 юни в 15 ч., като присъствие на външни лица освен предложителите и техни представители и пълномощници не се допуска.

Началната цена от 17.5 млн. лв. изглежда сравнително ниска на фона на активите, така че, ако няма оживена конкуренция, масата на несъстоятелността може да се окаже и леко ощетена. Трудно е да се направи точна оценка на самата сграда на „Граф Игнатиев“, но при нейните малко над 5000 кв.м РЗП сума от порядъка на 17.5 млн. лв. прави под 1800 евро на кв.м, което е ниско като за офис площ в центъра на София, още повече предвид историческата и архитектурната ѝ стойност.

Разбира се, трябва да се има предвид, че сумата на търга не е точно цената на сградата. Реално евентуалният нов кредитор ще трябва да мине и през още стъпки, ако иска да я придобие, но най-малкото той ще може да определи нов синдик и да контролира несъстоятелността на „Евробилд 2003“. Отделно върху имота има допълнителна тежест – възбрана от КПКОНПИ, което значи, че в някой момент сградата може да подлежи на отнемане в полза на държавата. Има и дългогодишен договор за наем, сключен с КТБ още през 2014 г., който обаче изтича в началото на 2024 г.