Топ мафиотът Евелин Банев – Брендо лъсна с куче в с. Тлачене

Издирваният по цял свят топ гангстер Евелин Банев – Брендо е в България или поне е бил у нас през пролетта. Поне два факта говорят за това. Първият е пълномощното на адвокат Силвия Найденова, която го представлява в Софийския градски съд по молбата му България да приеме за изпълнение и присъдите му в Италия и Румъния.

Вторият е разказът пред “24 часа” на кмета на село Тлачене Тошко Сашов, който е заверил подписа на Брендо на пълномощното за адвокат Найденова. Кметовете на малки населени места имат право да действат като нотариуси в определени случаи.

“Беше един ден в началото на пролетта. Към края на работния ден дойдоха мъже – с анцузи и куче. Казаха, че са ходили за трюфели, но поискаха да си направят пълномощно, защото им трябвало.

Гледах му личната карта, подписа се пред мен, но нищо не знам за този господин, после научих. Няма как да го познавам. В документите му не пише “Брендо”, разказа кметът Тошко Сашов за случката. Той няма как да провери дали някой е издирван, а само удостоверява подписи със своя, както и с печат на кметството. За да докаже самоличността си, Банев е използвал българската си лична карта. Документът е издаден през 2016 г. и още е валиден, показа проверка.

Евелин Банев е известен с това, че ползва много паспорти при пътуванията си по света, а за последно през 2021 г. имаше украинско гражданство (виж по-долу).

Всъщност с пълномощното, издадено от него, адвокат Силвия Найденова внася молба в Софийския градски съд от името на Евелин Банев за приемане на присъдите му от Италия и Румъния. Той има и от България, а тук магистратите трябва да ги кумулират и да ги приведат в изпълнение, за да влезе в затвора.

Това е третият опит на Евелин Банев, но и този път не се получава. Последното разпореждане за отказ от образуване на дело е от понеделник.

В него пише, че копието от пълномощното на адвокат Найденова не е от кочан, но все пак е прието от съда. Тя е приложила и копието от личната карта на Евелин Банев. По случая е била извършена проверка, става ясно от разпореждането на съдия Николай Младенов. Заключението от нея е ясно – Брендо не е на адреса му в София и няма данни да е в България. Справките на МВР и прокуратурата показват, че от издирването му няма резултат.

“Идваха от полицията по случая. И от Враца, и от София. Давах показания, взеха материали от кметството. Аз съм си свършил работата”, категоричен е кметът на Тлачене Тошко Сашов. Казва още, че Евелин Банев не е от селото, няма роднини или адрес там.

Остава загадка защо Брендо е избрал точно китното селце между Враца и Бяла Слатина за заверка на пълномощното, след като живее в София, където има над 100 нотариуси, които също няма как да проверят дали е обявен за издирване. Евелин Банев е единственият българин от високите нива в подземния свят.

Дейността му надхвърля границите на страната, а по делата срещу него в Италия, Румъния и България става дума за международни контакти не само в Европа, но и в Южна Америка, откъдето е идвал кокаинът.

Винаги се е различавал от мутрите на прехода

Дори написа две книги. Първата от 2015 г. е със заглавие “Съзирам душата на България”. “Тази книга се роди в затвора, защото любовта към живота не може да бъде лишена от свобода”, пише автора за труда си, който написал в ареста в Италия през 2013 г. по разследването за трафик на кокаин. Когато книгата се появи на пазара, той отново беше изчезнал. За последно Евелин Банев-Брендо се издирва официално от 10 май 2018 г., след като две седмици по-рано Върховният касационен съд окончателно го призна за виновен в пране на пари от наркотрафик и го наказа с 6 г. затвор. Брендо обаче вече беше избягал. Това беше и последната му присъда.

Преди това в Румъния го признаха за виновен за наркотрафик с наказание 10 г., а след румънците го осъдиха и на 20 г. затвор в Италия по делото “Кокаинови крале”, отново за същото престъпление. През 2012 г. Брендо беше задържан у нас и изпратен в Милано, но го върнаха, защото първото му дело, тогава все още висящо, беше в България. То приключи последно от трите. Докато чакаше решението, Брендо беше с мярка подписка и забрана да напуска страната. Това не му попречи да избяга и да започне 5-годишното му издирване.

Слуховете го пращаха на различни места по света, но на 7 септември 2021 г. неуловимият Брендо беше арестуван в Украйна. В обитавана от него къща полицията откри оранжерия с канабис. Банев беше задържан за 20 дни, а Румъния, Италия и България – информирани, че е при тях. Междувременно Румъния първа изпрати искане за екстрадицията му, а след това и България. Две седмици след ареста изненадващо Брендо беше освободен с решение на Апелативния съд в Киев.