шахмат
шахмат

Топалов скочи на съотборник, обвини го за провала

Най-добрият ни шахматист Веселин Топалов разкри, че отборът ни на Олимпиадата в Истанбул е слаб, и обвини за изоставането ни в класирането съотборника си Кирил Георгиев.

„Главният проблем в нашия отбор е, че имаме четирима основни играчи и нямаме пълноценен резервен шахматист. Ако в един отбор има четирима основни играчи, един от тях може да се окаже в слаба форма. В хода на олимпиадата стана ясно, че този шахматист е Кирил Георгиев, заяви русенецът. – Той загуби една важна партия, която силно промени нашето настроение.

В резултат ние загубихме шансовете си за предно класиране и сега може да се борим само за попадане в десетката. А преди началото на олимпиадата смятах, че имаме своите шансове. Сега обаче може да се каже, че нямаме шанс за медали на турнира”, допълни той. Веско все пак призна, че и той е далеч от най-добрата си форма и само късметът да играе срещу слаби шахматисти го е спасил от поражения. Въпреки песимизма на Топалов в 8-ия кръг на надпреварата българите записаха победи, като мъжете надвиха Туркменистан с 3,5:0,5 т., а жените се справиха с Чехия с 2,5:1,5 т. Късно снощи гросмайсторите ни излязоха срещу Южна Африка, а дамите спориха с полякините.