топлофикация
топлофикация

„Топлофикация” върти далавери с абонатни станции

Дружеството запази удобно мълчание по случая

Столичната „Топлофикация” върти крупни далавери с подмяната на старите абонатни станции в жилищните блокове с нови. Въпреки че компанията не е истинският собственик на станциите, прибира хиляди от предаването им на вторични суровини, научи „Новинар”.

За случая сигнализираха жители на няколко от блоковете в столичния жк „Слатина”. Те били светнати за далаверата на дружеството от собственик на фирма, която се занимава с отнасянето на вторични суровини до пунктовете за предаването им. В зависимост от блока и броя на абонатните станции в него „Топлофикация” прибира суми от порядъка на 3000-4000 лева, твърдят жителите на района.

Те са готови да докажат, че са реалните стопани на абонатните станции в блоковете си с нотариалните актове за жилищата си. В документите станциите фигурират в идеалните части на сградата и са собственост на живущите още от настаняването им в блока.

Хората обясниха пред „Новинар”, че въпреки твърденията си, „Топлофикация” все още не е представила документ за собственост върху абонатните станции в блоковете. Един от домоуправителите дори се свързал с главния архитект на столицата Петър Диков и той го посъветвал да поиска от компанията официален документ за собственост. Такъв обаче все още не е представен.

„Ако „Топлофикация” претендира за собственост върху станцията, значи е редно да ни плаща наем от 1985 г. насам, понеже съоръжението попада в наша собственост”, подчертаха те. Според жителите на „Слатина” проблемът трябва да стане достояние на гражданите, тъй като засяга всички жители на София и страната. Те се оплакаха, че представители на топлинното дружество се свързали с тях и ги заплашили, че ще спрат водата в блока и топлоподаването.

Завалели и заплахи, че ще оставят станцията разкачена, а целият блок ще зъзне в зимния мраз. В крайна сметка собствениците не позволили на служителите на „Топлофикация” да вземат старата абонатна станция, но те поставили касова брава на вратата, за да ограничат достъпа им до нея. Примера им последвал и съседен блок, където също не дали на компанията да смени абонатната им станция.

Хората смятат, че суми от порядъка на 3000 и 4000 лв. изобщо не са малки, а след като абонатните станции са тяхна собственост, би трябвало те да вземат парите след смяната им с нови.

„Топлофикация” смята да обнови всички абонатни станции в столицата до края на март тази година. Идеята е заложена в инвестиционния план на дружеството, който наскоро бе гласуван от Столичния общински съвет. Миналата година изпълнителният директор Стоян Цветанов обясни, че подмяната ще става за сметка на компанията, а новите станции дават възможност за спестяване до 30% от количеството топлинна енергия в сградите.

Жителите на „Слатина” обаче са на друго мнение. Те твърдят, че подмяната на станциите става със средства от Европейския съюз и „Топлофикация” не само усвоява европейските пари, ами си докарва и допълнителна печалба от предаването на съоръженията на вторични суровини.

От самата „Топлофикация” удобно се измъкнаха и отказаха да коментират твърденията на недоволните столичани. „Не можем да проверим информацията в рамките на един ден, тъй като ще е необходимо наш експерт да се запознае с проблема и евентуално да се извърши проверка на ситуацията”, отговориха лаконично от дружеството.