Това е България: Естрадна легенда живее с 3 лв. на ден

Пионерката в българската естрада Мими Николова се страхува как ще оцелява след Нова година. Легендарната изпълнителка на вечния шлагер „Замълчи, замълчи“ ще бъде лишена от наградната премия в размер на 500 лева, присъдена ѝ от Министерството на културата за период от 3 години, през януари и ще остане само с парите за старост, които взема от държавата. Пенсията ѝ е социална и възлиза на 307 лева месечно, от които за харчене остават едва 100-тина. Това е България, страна от ЕС, в XXI век.

Николова попада в графата с най-бедните пенсионери в България, които не са успели да получат пенсия за стаж поради неизрядни документи.

„Не знам какво ще стане с мен…“, притеснена е 85-годишната певица. Колкото и икономии да правела в битов план, тя пресмятала, че поне 200 лева от сумата отивали директно за сметки и лекарства от първа необходимост. Така  оставали стотина лева, с които да се храни цял месец. Проста сметка показва, че „джобните“ ѝ дневни пари ще възлизат на малко над 3 лева. За толкова естрадната легенда не мисли, че би могла да си купи нещо повече от хляб и кисело мляко на промоция.

Ветеранката в естрадата не може да разчита на деца и близки, защото така и не успява да създаде семейство и да се зарадва на наследници. Навремето в продължение на 13 години била омъжена за композитора Иван Стайков, с когото се развеждат. След него тя не се омъжва повече, макар да имала ухажори и да била в своя разцвет. „Срещнах мъже, но не бяха подходящи. Бяха все по-млади от мен. А и аз нямах намерение да се омъжвам втори път. Останах без деца. Така се случи. Това е Божа работа“, разсъждава певицата.

Звездата на Мими Николова изгрява още през далечната 1958-а, когато записва песента „Замълчи, замълчи“ по покана на легендарния Петър Ступел. Седем години по-късно печели първа награда на фестивала „Златният Орфей“, който тогава се казва „Песни за Българското Черноморие“, с композицията „Калиакра“.

Въпреки многото си успехи Мими Николова издава последната си плоча през 1970 г. и след това спира звукозаписна, но не и концертна дейност. До ден днешен не отхвърля покани за участия, макар такива до нея да стигали рядко. Гласът на Мими звучи в много филми, сред които „Вятърът на пътешествията“, „Човекът в сянка“, „Гибелта на Александър Велики“, „Чудесна катастрофа“ „Здрачаване“, част от които са в Златния фонд на БНТ.

Легендарната певица все още намира сили да се усмихва въпреки трудностите и немотията. „Добре че съм здрава и попявам тук-там. Толкова е мизерна пенсията ми, че ме е срам да говоря. Но знам, че няма да има ефект от оплакването ми. Работила съм 40 години в Радио София, тогава заплатите бяха малки“, коментира Николова.

Тя се надява да не я застигне съдбата на нейната колежка Ани Павлова, изпълнила вечния хит „Пътнико свиден“. От години Ани се реди на опашки за безплатна храна в центъра на София, защото старините й минават без стотинка пенсия, казват нейни познати.