Това е България: Счетоводителят на Брендо стана шеф на митниците

Контрабандистът Никола Николов – Паскал вече няма влияние в Агенция „Митници” след акцията на ДАНС и КПКОНПИ, но това не значи, че други фигури от подземния свят нямат мераци да поемат контрол върху границите, пише „Уикенд”. След арест на шефката Петя Банкова служебното правителство назначи за митничар №1 Георги Димов, за когото упорито се твърди, че е особено близък до мафиота от световна величина Евелин Банев – Брендо.

Всъщност, пазителят на граничните пунктове и борец с контрабандата се казва Георги Георгиев, но по свои съображение е избрал да се представя с презимето си Димов. Дали по този начин Георги Георгиев/Димов опитва да заличи следите към миналото си, включително и бизнес контакти с Евелин Банев – Брендо, само можем да гадаем.

Новият митничар №1 няма никакъв опит по темата. Преди служебният финансов министър Людмила Петкова да го назначи на поста, Георги Димов е заместник на скандалният данъчен аферист Румен Спецов в НАП.

Димов има дългогодишна кариера в приходната агенция. Започва от редови инспектор, за да се издигне през 2011 г. до началник сектор „Ревизии” в НАП-София. Неговият сектор по това време проверява как вътрешният министър Цветан Цветанов се е сдобил само за една година с цели шест апартамента.

Подчинените на Димов, разбира се, не откриват нищо нередно във внезапното забогатяване на Цветанов, а той се издига до зам.-шеф на ключовата дирекция „Контрол” в НАП-София.

Там не се задържа дълго. Заради слабото представяне на кадрите от дирекцията в контрола върху секторите зърно, хазарт, захар и горива, Георги Димов и цялото ръководство са изчегъртани от финансовия министър Симеон Дянков.

Вместо да се приема по-ниска позиция, Димов предпочита да напусне и подхваща частен бизнес. За да се завърне на бял кон в НАП през 2021 г., когато кабинетът на Кирил Петков го назначава за заместник на Румен Спецов.

След като напуска приходната агенция, Георги Димов на бърза ръка успява да стане управител или съдружник в десетина фирми за търговия с козметика, международен транспорт и счетоводни услуги. Сред тях най-интересна е „Адванст Билд Груп”.

Фирмата е основана от близкият до Евелин Банев – Брендо бизнесмен Димитър Миров. През 2017 г. Миров я продава на счетоводителя Пламен Младенов и бившият данъчен Георги Димов.

Източниците на вестника разкриват, че Младенов и Димов по това време имат обща счетоводна кантора, която наред с десетките си други клиенти обслужва и близки до Брендо фирми.

Според слуховете, доволен от услугите им, Евелин Банев предлага на двамата счетоводители да ги ползва като свои подставени лица. Да припомним, че през 2017 г. срещу Брендо вече върви дело за пране на пари, а антикорупционната комисия КПКОНПИ е внесла иск за конфискация на имуществото му.

Хора от подземния свят твърдят, че Младенов и Димов са приели офертата на Банев. За това подсказва и фактът, че акциите на купената от тях фирма „Адванст Билд Груп” са издадени на приносител. Това значи, че на самите хартиени книжа не пише техният реален собственик. Това позволява собственикът да се смени във всеки един момент, стига предишният да му връчи хартийките.

Актуалният шеф на Агенция „Митници“ купува бутиковия хотел на Брендо „Ле Фльор”, разположен на пъпа на „Витошка“

През 2018 г. фирма „Адванст Билд Груп” на Пламен Младенов и Георги Димов купува построения от Евелин Банев – Брендо бутиков хотел „Ле Фльор” на столичния бул. „Витоша”.

При построяването си през 2007 г. сградата е собственост на фирма „Б.М.А. Трейдинг”, в която акционери са Евелин Банев и съпругата му Моника Добринова. След като семейство Баневи са погнати от КПКОНПИ, баровският хотел е прехвърлен бързо-бързо на офшорката „Гуан Холдингс Лимитед”, регистрирана на Британските Вирджински острови. Именно тя, чрез дъщерната си българска фирма „Гуан България”, продава хотел „Ле Фльор” на Пламен Младенов и Георги Димов за 4 559 691 лв.

Любопитно е, че малко след това „Адванст Билд Груп” на счетоводителите Пламен Младенов и Георги Димов купува за скромните 5000 лв. и самата „Гуан България”. По това време „Гуан” е собственик на луксозната резиденция на Брендо в София.

Къщата на ул. „Пушкин” е на два етажа със застроена площ 690 квадрата. На първия се намират просторен хол, релакс стая със сауна, голям кабинет, гардеробна стая, огромна кухня и тоалетна, а като бонус е красивата веранда. Тук са разположени и помещенията за прислугата, за които е обособена отделна баня с тоалетна.

Отделно е предвидена и будка за охрана заедно с просторен покрит гараж. На втория етаж има три огромни спални с бани и гардеробни към тях. Отделно има закрита тераса за спорт, в която освен фитнес уреди има и тенис маса. Всяка от стаите е обзаведена с поръчкови мебели в ретро стил, подбрани лично от съпругата на Брендо Моника Добринова.

Освен резиденцията, купувайки само за 5000 лева „Гуан България”, счетоводителите Пламен Младенов и Георги Димов стават собственици и на още куп имоти за милиони левове.

Сред тях са апартаменти в комплекс „Оазис” край село Лозенец, чието строителство е финансирано с пари на Евелин Банев. Фирма „Гуан България” притежава и част от Борисовата градина, в съседство с наскоро събореният паметник на Съветската армия.

Така, ако новата управа на Столична община реши да реконструира парка, ще трябва да се съобрази с мнението на пионките на Брендо. Сред тях вече не е новият шеф на Агенция „Митници” Георги Димов.

Още щом правителството на „Продължаваме промяната” го кани да стане зам.-шеф на НАП през 2021 г., Георги Димов прехвърля акциите си в „Гуан България” и останалите си фирми на своите съдружници и съпругата си Елена Вълчева.