A view of the Spanish Steps after ''Bruciamo tutto'' (Let's burn everything) activists poured red paint to protest against femicides in Rome, Italy, June 26, 2024. REUTERS/Guglielmo Mangiapane

„Това е тяхната кръв – клане, което обществото отказва да види“: Испанските стълби са обляти в червена боя (СНИМКИ)

Активисти на кампанията за борба с насилието над жени разпръснаха червена боя по известните Испански стълби в Рим. Тя символизира кръвта на жертвите.

Шестима активисти от италианската група „Изгорете всичко“, са отведени от полицията след протеста.

Върху плакатите на протестиращите са изброени имената на последните жертви на насилие, а по стълбите се разлива червена боя, наподобяваща кръвта на починалите жени.

„Това е тяхната кръв – клане, което обществото отказва да види… сякаш е нормално да умреш от ръката на собствения си съпруг, партньор или син“, казва един от активистите.

Италианската група „Изгорете всичко“ създаде сестрата на Джулия Чекетин – студентка, убита от бившия си приятел миналата година.

 

 

„Не пазете минута мълчание за Джулия, а изгорете всичко“, призова Елена Чекетин.

Джулия едно, две и три: Всяка станала жертва на насилие

Тя мечтае да стане доктор по биоинженерни науки и е напът да се дипломира. Има връзка със студент от университета, в който учи, който обаче проявява склонност да я контролира. Дори иска от нея да отложи завършването си, защото той изостава и се страхува, че нейният професионален път ще ги раздели. Накрая наистина се разделят. Следва убийство.

Случаят предизвика масово възмущение в Италия. 22-годишната Джулия беше третата жена с това име, станала жертва на свой настоящ или бивш партньор от началото на 2023г. в страната.

 

 

През пролетта страната беше потресена от убийството на Джулия Трамонтано, която беше бременна в седмия месец. Тя беше намушкана многократно от годеника си Алесандро Импанятиело, след като той неуспешно се опита да я отрови. Като мотив беше посочено желанието му да започне връзка с друга жена.

Още в началото на януари пък беше застреляна Джулия Донато. Тя стана жертва на приятеля си Андреа Инкорвая, който после се самоуби. Тогава близки на жената разказаха, че от известно време приятелят ѝ е започнал да я ревнува и контролира.