Това е властта: Изгоряха част от парите за втора пенсия

Над 20% от натрупаните пари за втора пенсия изгоряха през първите осем месеца на годината заради отрицателната доходност на пенсионните фондове и рекордно високата инфлация.

За периода от януари до 1 септември 2022 г. всички универсални пенсионни фондове в страната имат отрицателна доходност, като при различните компании доходността варира от -3,04% до -11,73%, показват изчисления на база данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Средната доходност за периода на универсалните фондове е около -9,3%.

Наред с това инфлацията само за първите седем месеца на годината е 11,3%, показват последните данни на Националния статистически институт. Като добавим и инфлацията за август общото покачване на цените за първите осем месеца на годината ще надмине 12%. В резултат натрупаните пари за втора пенсия реално са намалели с над 20 на сто за периода от януари до края на август.

Отрицателната доходност на пенсионните фондове се дължи на спада на акциите на фондовите борси по света. Индексът Дау Джоунс на фондовата борса в Ню Йорк за първите осем месеца на годината се е понижил с 12,88%. Спадът на щатския индекс S&P 500 е с 16,77%, германският DAX се е понижил с над 20%, а индексът IBEX 35 на фондовата борса в Мадрид е паднал с повече от 10%.

Значителна част от управляваните от пенсионните фондове пари са инвестирани в акции от компании, търгувани на фондовите борси по света. Понижаването на цените на тези акции води до реализиране на отрицателна доходност от фондовете.

При доброволните пенсионни фондове, в които хората се осигуряват по желание, за да получават още една, трета пенсия, ситуацията не е много по-различна. Всички доброволни фондове имат отрицателна доходност от началото на годината, която варира от -0,27% до – 11,17%.

Ако погледнем дейността на частните пенсионни фондове за период от една година, резултатите също не са добри. Отново всички универсални пенсионни фондове имат отрицателна доходност, която е в рамките от -1,94% до -11,96%, а средният спад е с около 9,2%.

Инфлацията за период от една година обаче са рекордните 17,3 на сто. Оказва се, че парите за старини в рамките на година реално са се стопли с над 25%. Тоест, парите които се заделят за изплащане на пенсии, вместо да нарастват, губят стойността си.

При доброволните пенсионни фондове няма голяма разлика при представянето им за период от една година.

Почти всички доброволни пенсионни фондове имат отрицателна доходност за година, която е в границите от -0,07% до -11,27%, но един от тях има минимална положителна доходност.