„Това не е нормална война“: Израелски снайперисти стрелят по деца в Газа, твърдят лекари

От „Гардиън“ разговарят общо с девет лекари в Ивицата Газа - всички разказват едно и също

Израелски снайперисти умишлено стрелят по деца в Ивицата Газа. Това разкриват лекари пред журналисти от британския „Гардиън“. Д-р Фозиа Алви е една от тях и казва, че това не е нормална война.

Д-р Алви влиза в интензивното отделение на Европейската публична болница в южна Газа за поредната си смяна. Там вижда две деца с рани по лицето и интубирани. „Бяха 7-8 годишни. Сестрата ми обясни, че са жертви на снайперистки обстрел. И двете бяха простреляни в главата“, казва тя пред медията.

Това не е първият случай, при който д-р Алви лекува деца, пострадали от снайперистки обстрел. Тя много добре познава раните и какво може да причини това оръжие върху детското тяло. „Виждала съм и по-малки деца в същото състояние“, коментира тя.

Данните на палестинското здравно министерство, което е контролирано от „Хамас“, сочат, че повече от една на три жертви в Ивицата са деца. Десетки хиляди други са пострадали сериозно, много са с ампутирани крайници.

От „Гардиън“ разговарят общо с девет лекари в Ивицата Газа през последната година, като всички те са доброволци от чужди държави. Включително и д-р Алви.

Повечето случаи на починали деца са в следствие на интензивните бомбардировки на Израел в Газа. Други са пострадали при срутването на сгради, много от тях все още са затрупани под отломките.

В същото време всички лекари докладват постоянен поток на деца, възрастни хора и цивилни граждани, които очевидно не са бойци, които лекуват от единични огнестрелни рани в гърдите или главата. Медицинските специалисти твърдят, че вида на раните и местата, на които са били, както и разказите на палестинци, водещи децата си в болницата, говорят за целенасочена стрелба срещу тях. Други казват, че не знаят точно какво се е случило, но описват една и съща травмираща гледка – деца, поразени от голямокалибрени оръжия, които нанасят ужасяващи рани на детските тела.

От „Гардиън“ стигат и по-далеч – медията показва снимки и данни на подобни пациенти на военни експерти и патолози. Всички казват, че не могат напълно да потвърдят условията, при които е станала стрелбата. Но в някои от случаите успяват да идентифицират използването на оръжия, които са част от арсенала на израелската армия.

Разкази от първо лице, както и видеоклипове, също показват атаки срещу цивилни.

 

Снимка: Getty Images

 

Елитните снайперисти на Израел

Стрелците на армията се мобилизират по време на големи военни кампании. Те са част от елитни подразделения, чиято цел е да „намерят и елиминират изключително трудни терористични заплахи“, обясняват от израелската армия.

Не за първи път има данни, че тези отряди стрелят по цивилни.

В миналото както израелски, така и международни групи за защита на човешките права са документирали случаите, при които снайперисти умишлено стрелят по цивилни палестинци. Включително и срещу деца.

От израелската армия напълно отхвърлят твърденията. „Армията проследява само терористи и военни цели. Това е точно противоположно на действията на „Хамас“, които умишлено атакуват цивилни, сред които мъже, жени и деца. Израелската армия спазва международните закони и предприема нужните действия, за да намали цивилните жертви“, коментират още военните.

 

Снимка: Getty Images

 

Лекарите казват друго

Д-р Ванита Гупта е доктор в интензивно отделение в Ню Йорк. Тя става доброволец в Газа през януари. Пред „Гардиън“ Гупта разказва за една сутрин, в която в отделението пристигат три тежко ранени деца.

„Семействата им казаха, че те са били заедно на улицата. Не е имало стрелба около тях. И изведнъж са били застреляни“, казва Гупта.

„Едно от тях беше простреляно в главата. Персоналът се опитваше да реанимира пет-шест-годишно момиченце, което очевидно беше починало от раните си“, допълва тя.

„Имаше и едно друго малко момиченце, горе-долу на същата възраст. Видях, че и тя е простреляна в главата. Баща ѝ беше там и плачеше. Питаше ме можем ли да я спасим, защото била единственото му дете“, казва Гупта.

Разказ на други лекари, работили в болница „Насер“ в Южна Газа, разкрива подобна картина. Сред жертвите там е 14-годишно момче, което е убито на място от снайперистки изстрел. Детето отивало да вземе вода.

Друг потресаващ случай е този на 14-годишният Нахед Барбак, който е убит от снайперист близо до Кан Юнис през януари. Свидетел на случилото се, разпитан от Euro-Med Monitor, твърди, че Барбак е носел бял флаг и е вървял начело на семейството си, за да покаже, че не са враждебно настроени. Няколко стъпки извън къщата той е застрелян.

Брат му се опитва да прибере тялото на Барбак и също е застрелян.

Свидетелят твърди, че изстрелите са дошли от покрив на близка сграда.

Д-р Таер Ахмад е добре запознат как изглеждат огнестрелните рани, защото работи в Чикаго. За времето си като доброволец в Ивицата Газа казва, че никога не е лекувал толкова деца за цялата си 10-годишна практика.

„Един ден доведоха при мен пет деца. Те със сигурност бяха жертви на снайперист. Раните бяха в областта на торса, гърдите и главата“, спомня си той.

Често децата идват с рани от един единствен изстрел, но от оръжие с голям калибър – патрони, които нанасят ужасяващи рани. Един от пациентите на д-р Ирфан Галариа, хирург доброволец в Газа, е прострелян в корема. 14-годишното момче обаче има късмет – куршумът не уцелва важни органи и остава заклещен в стохама на детето.

Куршумът е с калибър .50, който обикновено се изстрелва от автоматична картечница.

Въпреки множеството деца жертви, лекари твърдят, че стрелбата е част от по-голяма кампания на израелската армия срещу палестински цивилни, сред които и възрастни хора.

Снимка: Getty Images

 

„Най-моралната армия в света“

Така Бенямин Нетаняху описва израелските военни. През октомври той заяви, че всички в армията са обвързани от вярването за „чистота в професията“, която не позволява на войниците да нараняват цивилни граждани.

Международни групи за човешки права критикуват този подход и твърдят, че армията не може да наложи собствените си стандарти на войниците, които на практика са неконтролируеми.

Израелската група „Да победим тишината“ събира разкази от бивши израелски военни, които разказват за подобни случаи. Цивилните просто били на място, на което не трябва да бъдат, но в същото време не представлявали никаква заплаха.

Бивш израелски снайперист, който разговаря с „Гардиън“, разказва, че изискванията на армията за стрелба са толкова малко, че войниците могат да стрелят срещу абсолютно всеки в обявена военна зона.

„Регулациите позволяват на войниците просто да стрелят по палестинци. Системата ги защитава. Армията ще ги покрие. Останалите войници също няма да се възпротивят, сигурно ще празнуват убийството на поредния арабин“, разказва той.

Един от най-показателните случаи за случващото се в Ивицата Газа е убийството на 13-годишното палестинско момиче Иман Ал-Хамс. През 2004 г. израелски войник изстрелва цял пълнител в детето, без то да представлява каквато и да е заплаха срещу него. Дори войниците с него му казали, че „това е просто малко момиче, което е изплашено до смърт“.

Обвиненията срещу войника падат в съда.