Трагично: Дамите-кметове в България са само 41

Колко са жените на върха на местната власт у нас? На този въпрос отговарят в навечерието на Международния ден на жената 8 март от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Общо 114 са дамите на водещи постове в местната власт, а 41 от тях са кметове на общини, съобщиха от НСРОБ. Данните на организацията са за кметове, заместник кметове и председатели на общински съвети в мандата 2019-2023 година.

Мандатът, който изтича през октомври тази година, е първи за кмета на Мизия Валя Берчева, за кмета на Трявна – Силвия Кръстева, за Соня Георгиева, кмет на община Добричка, Елена Балтаджиева, кмет на Каварна, както и за кметовете на Момчилград – Илкнур Мюмюн, на Георги Дамяново – Нина Петкова и на Перущица – Мария Витанова-Вълканова. Преди да седне на кметския стол, Мария Витанова-Вълканова е натрупала 20-годишен опит в общинската администрация, била е заместник-кмет, но на община Стамболийски.

Макар и в непълен мандат, дами управляват общините Якоруда – Беди Осман, Септември – Веска Рачева и Калояново – Виктория Михайлова.

Цветанка Йотина е рекордьор сред кметовете – тя вече седми мандат е начело на община Мирково.

С по 5 успешни мандата са кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова и кметът на Крумовград Себихан Мехмед, която е и един от най-дългогодишните общински служители в листата на кметовете – над 27 години.

Своя трети мандат завършва кметът на община Смядово Иванка Петрова. Над 20 години преди да стане кмет в своята община Ивайловград е работила кметът Диана Овчарова. Повече от 15 години опит в местната администрация има и кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Преди да поемат кметски постове, стаж в парламента са трупали кметовете на Долни чифлик Красимира Анастасова, на Нова Загора – Галя Захариева, на Ловеч – Корнелия Маринова, както и заместник-председателят на УС на НСОРБ и кмет на Троян Донка Михайлова.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, освен депутат е била и министър на образованието и науката, а кметът на Брацигово Надежда Казакова е ръководила работата на местния парламент.

В настоящия мандат работата на общинските съветници председателстват 73 жени. Сред тях с най-респектиращ опит е Бедрие Газиюмер, която е 6 мандата начело на Общинския съвет в Черноочене. Вече 20 години общинският съвет в Котел също е оглавяван от дама – Христина Чолакова. С по 4 мандата вече са председателите на Общинските съвети в община Тунджа Нели Славова, Анка Хаджиева в Кричим, Катя Димитрова в Пордим, Катя Герговска в Кнежа, Бистра Павловска – Белене, Яна Нинова – Мездра, Маринета Йорданова – Полски Тръмбеш, Светлана Добрева – Аксаково, Светлана Георгиева – Аврен, Златина Тюлиева – Приморско.

В общо 12 български общини и кметът, и председателят на общинския съвет са жени.

По случай 8 март, по-рано днес се проведе конференция за труда и равнопоставеността между мъжете и жените. Форумът бе организиран от КНСБ и Съюза на българските учители. По последни данни разликата между заплащането на мъже и жени е средно 15,5 процента, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.