Трайчо Трайков показа тунелите под паметника на Съветскката армия

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков слезе в тунелите под паметника на Съветската армия и публикува снимки какво има в тях.

Влязох да разгледам пространството под монумента в Княжеската градина.

Има просторна зала с множество железобетонни колони, които подпират конструкцията. На доста места бетонът се е изронил и корозията по арматурата работи, пише Трайков.

Той припомня, че тази седмица в СОС ще се гледа доклад за международен конкурс с идеи за бъдещето на това място. Като цяло те са в три посоки – възстановяване на парка – градина (което районният кмет намира за чудесен вариант), друг паметник или някаква обществена сграда.

Както е известно, Фердинанд е смятал да си построи там дворец, но войните са предотвратили плана му.

Този дебат трябва да се проведе без голямо отлагане във времето, но също така и много, много внимателно, пише още кметът.

Повечето от коментарите под поста му във Фейсбук са мястото да остане градинка и да не се строи нищо след разрушаването на паметника на окупаторите.

Тунелите под паметника са известни открай време под името „Тунелът Бронкс“. В продължение на години достъпът до тях беше съвсем лесен откъм вход, разположен в градинката и бяха ползвани от наркомани или просто за преспиване на закъсали в центъра хора. Част от празното пространство беше използвано при строежа на метрото в отсечката между стадион „Васил Левски“ и Софийския университет.