Тракторист изрови златно съкровище край Стражица

Непокътнати римски гробници от III век в землището на стражишко село разкриха археолози от Регионалния исторически музей – Велико Търново, в края на 2023 г., научи „Борба“ от директора д-р Иван Църов.

Голямата слука ги споходила, след като тракторист при оран се натъкнал на гробно съоръжение в началото на декември. Обадил се в полицията, а оттам се обърнали към музея във Велико Търново. Оказало се, че това е римска гробница, неотваряна и неограбена, което наложило спешни археологически проучвания, и то в най-неподходящите и неблагоприятни метеорологични условия. На терен работили археолозите Калин Чакъров, Недко Еленски и реставраторът Михаела Томанова.

Откритата римска гробница е иззидана от камъни и тухли, измазана е отвътре и боядисана в червено, а отгоре е покрита с варовикова плоча.

В нея археолозите намерили два скелета, вероятно на мъж и жена. Според д-р Иван Църов те са положени по едно и също време, защото са в анатомичен порядък.

Много по-интересни и богати се оказали даровете в нея. Сред тях са няколко монети, които много добре датират погребението – от първата четвърт на III век. Открити са и две стъклени бутилки и още – две златни обеци, гердан със стъклени мъниста и златна висулка, керамична лампичка. Късметът продължил да е с археолозите, защото при проучване на околния терен те открили, че гробницата застъпва друга гробница.

Това наложило удължаване на разкопките, но и там находките се отблагодарили за работата на специалистите. Гробницата е изградена по идентичен начин, като разликата в годините на изграждането им е минимална. В нея било положено малко дете. Около 5-годишно, а предположенията са, че некрополът е принадлежал на видно земевладелско семейство, което е имало имение в региона.

Покрай скелета на детето са открити също златни обеци, наниз със стъклени мъниста, амфора и три лакримария – малки стъклени съдчета, в които се събират сълзите на професионалните оплаквачки, наемани при погребения. Наличието на цели три лакримария показвало колко големи са били обичта и мъката на близките на детето, отишло си толкова малко. Дали в гробницата са погребани неговите родители, ще може да се каже след извършването на антропологичен и ДНК анализ, който предстои.

След приключването на разкопките в края на месеца гробовете са консервирани и отново засипани, за да се избегне тяхното унищожаване и иманярски набези. Дали в бъдеще ще бъдат експонирани, вече зависи от местната власт в Стражица.