Тръмп измисли юридическа хватка, с която да се измъкне от делата срещу себе си

Донлад Тръмп поиска делото срещу него в Ню Йорк да се отложи, докато Върховният съд на САЩ не приключи разглеждането на твърдението му, че той е имал имунитет за действията си като президент. 

Днес бившият американски президент поиска от съдията, който води делото по обвинения срещу него, че е платил пари в замяна на мълчанието на порноактриса, да го отложи, предаде Ройтерс.

Началото на делото за платените в замяна на мълчание пари е насрочено за 25 март в нюйоркски щатски съд в Манхатън.

Тръмп твърди, че е „невинен“ по всички 34 обвинения във фалшифициране на търговски документи.

Американската прокуратура твърди, че преди изборите през 2016 г. бившият президент е наредил на адвоката си Майкъл Коен да плати 130 000 долара на порноактрисата Сторми Даниълс, за да купи мълчанието ѝ за сексуален контакт, който по думите ѝ се е случил десетилетие преди това. Твърди се, че след това под фалшив претекст Тръмп записал възстановяването на средствата на Коен като правни разходи, добавя прокуратурата.

Делото е едно от четирите федерални и щатски дела, заведени срещу кандидата за президент от Републиканската партия. Точни дати все още не са определени за другите три дела, които са свързани с опитите му за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г. и за начина, по който той е боравил с правителствени документи, отбелязва Ройтерс.