Тръмп обжалва решението на властите в Мейн да не участва в първичните избори в щата

В съдебната жалба, внесена от адвокатите на Тръмп, се казва, че решението е белязано от пристрастия

Бившият американски президент Доналд Тръмп обжалва решението на властите в Мейн, с което той бе дисквалифициран от първичните избори за президент на Републиканската партия в щата заради ролята му щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Тръмп, който е основен претендент за номинацията на републиканците, поиска от Върховния съд на Мейн да отмени решението на ръководителката на щатската законодателна власт Шена Белоус, с което той не беше допуснат до въпросното гласуване, насрочено за 5 март. Демократката Белоус заключи, че Тръмп е подбудил бунт в опит да запази властта си след поражението, което претърпя на изборите през 2020 година и съгласно американската Конституция той повече няма право да заема президентския пост.

В съдебната жалба, внесена от адвокатите на Тръмп, се казва, че решението е белязано от пристрастия. Юридическият екип оспорва обвинението, че бившият президент има съпричастност към бунт и твърди, че Белоус няма правомощието да го изключи от избирателните списъци.

„Вярвам в решението си и във върховенството на закона“, заяви тя след подаването на жалбата.

Тръмп е изправен пред подобно предизвикателство и в Колорадо. Върховният съд на щата реши, че той не може да се яви на първичните избори в Колорадо заради ролята му в щурма на Капитолия. Американският център за право и справедливост (ACLJ) обжалва решението от името на Тръмп, допълва ДПА.