Тръмп печели в Ню Хемпшир, реваншът срещу Байдън е все по-вероятен

Победата му с голяма преднина в политически умерения щат Ню Хемпшър демонстрира железния му контрол

Победата на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп над бившата губернаторка на Южна Каролина Ники Хейли на първичните избори в Ню Хемпшър на републиканците е основната тема в американската преса днес.

Многобройните независими гласоподаватели в Ню Хемпшър не бяха достатъчни, за да развалят магията, с която Доналд Тръмп е омагьосал Републиканската партия, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Победата му с голяма преднина в политически умерения щат Ню Хемпшър демонстрира железния му контрол върху твърдото дясно крило на партията и му разчисти пътя към спечелването на номинацията, който в крайна сметка може да се окаже доста кратък, посочва изданието.

Усилията на Хейли да създаде коалиция от независими и анти-Тръмп републиканци с подкрепата на популярния губернатор на щата не бяха достатъчни, за да надделеят над легионите от верни привърженици на Тръмп, коментира вестникът.

Въпреки че Хейли се зарече да продължи да се бори, трудните предизвикателства, които предстоят на следващите първични избори, означават, че тези първи в страната първични избори могат да се окажат последни, посочва нюйоркският вестник.

Ако имаше щат, в който изглеждаше, че може да спечели някой, който не се казва Тръмп, то за Хейли това бе Ню Хемпшър, пише в. „Вашингтон пост“. И макар да изглежда, че е получила повече подкрепя, отколкото предвиждаха някои социологически проучвания, тя не успя да представи добри аргументи за това как тази надпревара може да бъде конкурентна, отбелязва изданието.

Подкрепата за Хейли е непропорционално голяма сред хората в средата на политическия спектър – около 7 от всеки 10 гласоподаватели на Хейли не са регистрирани като републиканци, пише столичният вестник. Тази група гласоподаватели обаче просто не е толкова голяма в други щати, добавя той.

Независимите избиратели дори нямат право да гласуват на първичните избори в много други щати и това прави възможностите за победа на Хейли доста ограничени, коментира „Вашингтон пост“.

Въпреки всичко бившата губернаторка на Южна Каролина обеща да остане в надпреварата, като отбеляза, че Ню Хемпшър може и да е първият в страната щат, в който се произвеждат предварителните избори, но не е „последният в страната“, пише в. „Ю Ес Ей тудей“.

Хейли даде да се разбере, че не възнамерява да се откаже от надпреварата, но пътят ѝ към републиканската номинация изглежда все по-труден, докато инерцията на Тръмп се засилва, коментира изданието.

Очертавайки пътя напред, кампанията на бившата губернаторка посочи предстоящите щати с отворени първични избори, които позволяват на независимите избиратели и дори демократи да гласуват в републиканските първични избори и биха могли да облагодетелстват Хейли, пише „Ю Ес Ей тудей“.

Подкрепата за Хейли сред избирателите, които се противопоставят на Тръмп, и сред недоволните избиратели на Байдън обаче не може да се мери с ентусиазма сред поддръжниците на бившия президент, пише в. „Вашингтон таймс“. Стотици хора тази седмица чакаха на опашка с часове при ниски температури, за да имат шанса да видят Тръмп на един от няколкото негови вечерни митинги, посочва изданието.

Бившият президент заяви, че не се притеснява от оставането на Хейли в надпреварата и прогнозира, че лесно ще спечели следващия кръг от първични избори, пише столичното издание.