Тръмп плати гаранция от $175 млн., за да не запорират активите му

Доналд Тръмп внесе гаранция от 175 милиона долара по гражданското си дело за измама в щата Ню Йорк, като по този начин предотврати запорирането на негови активи от щатските власти. Запорът би могъл да спъне бизнес империята на бившия американски президент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На 16 февруари републиканецът Тръмп, който ще се изправи срещу президента демократ Джо Байдън на изборите за държавен глава в САЩ през ноември, беше признат за виновен за измамно увеличаване на нетния си капитал с милиарди долари за осигуряване на по-добри условия за кредит и застраховка.

Първоначално Тръмп трябваше да плати гаранция в размер на 454 милиона долара, но на 25 март апелативен съд спря налагането на присъдената от първоинстанционния съдия мярка, при условие, че Тръмп плати по-малката сума в рамките на 10 дни.

Тричленен състав от апелативния съд ще разгледа жалбата на Тръмп по същество. Решението на апелативния съд да намали размера на гаранцията не е показателно за това как ще се произнесе съдебното жури накрая.

Гаранцията не позволява на главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс да поиска като обезпечение имотите на Тръмп, включително небостъргача „Тръмп Тауър“, неговия курорт от 370 акра и голф игрище в Уестчестър и имението му „Мар а Лаго“ във Флорида.

Тръмп отрече да е извършил нарушение и каза, че делото е политически „лов на вещици“, извършван от демократката Джеймс.

В първоинстанционното съдебно решение на 92 страници е описано как Тръмп е нареждал на пълномощници да променят стойността на имотите му, за да достигнат желаната от него нетна стойност в продължение на десетилетие преди влизането му в политиката.

Делото е част от „водовъртежа“ от правни проблеми, пред които е изправен Тръмп, включително наказателно дело в Ню Йорк, което трябва да започне на 15 април. По него бившият президент, който не се призна за виновен, е обвинен в незаконно прикриване на тайни плащания на порно звезда преди изборите през 2016 г., за да си мълчи, че е имала връзка с него.

Срещу Тръмп се водят още две дела: едното по обвинения, че се е опитвал да отмени загубата си на изборите през 2020 г. от Байдън, а второто – за боравене с класифицирани документи, преди напускане на президентския пост. По движението на тези дела има голямо забавяне и те може да не стигнат до съдебна зала преди вота през ноември.

По всички дела Тръмп пледира невинен.