Тръмп продължава да претендира за имунитет

Решението на Върховния съд ще определи дали бившият президент ще бъде съден

Доналд Тръмп се стреми да отложи делото срещу него за предполагаемо участие в заговор за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г. Той твърди, че притежава имунитет срещу съдебно преследване и поиска този въпрос да бъде разгледан от Върховния съд.

Адвокатите на Тръмп подадоха жалба в съда само четири дни след като той подаде отделна жалба, свързана с участието му в бюлетината за президентските избори.

В жалбата си Тръмповите адвокати аргументират, че отсъствието на имунитет срещу наказателно преследване за президента би представлявало сериозна заплаха за съществуването на президентството. Те повтарят аргументите си, които преди това не успяха да убедят федералните съдилища.

Подаването на тази жалба забавя процеса срещу Тръмп, като Върховният съд трябва да вземе решение какво действие да предприеме. Преди това Федералният апелативен съд във Вашингтон отхвърли исканията на Тръмп за имунитет и реши, че делото може да продължи. Решението на Върховния съд ще определи дали бившият президент ще бъде съден преди предстоящите президентски избори в ноември.