траур
траур

Траур в лагера на ЦСКА след смъртта на Иван Колев

Легендата на ЦСКА Иван Колев бе покосен от инфаркт в събота и няколко часа по-късно почина в Първа градска болница в София. Знаменитият нападател от 50-те и 60-те години изигра 325 мача и отбеляза 95 гола в „А“ група, извоюва 11 титли на България. Има 75 мача и 25 гола за националния тим, където си партнира отлично с Георги Аспарухов. В ЦСКА прави уникален тандем с Крум Янев. Перфектното взаимодействие между двамата ражда крилатата фраза „Колев на Янев, Янев на Колев и гол!“. Ването, както го наричаха всички на „Българска армия“, е бронзов медалист от олимпиадата през 1956 г. в Мелбърн. През същата година е N9 на Европа в анкетата на „Франс футбол“. През 1962 г. е обявен за футболист N1 на България.

Колев не дочака 75-годишния си юбилей, който щеше да е на 1 ноември. Той искаше купонът да се превърне и в премиера на книгата „Футболисти и приятели във времето“, която написа в съавторство с доайена на спортната журналистика Александър Манов. Двамата обсъждали материали от нея и часове преди фаталния инцидент. Преди да постъпи по спешност в болницата ветеранът е бил ядосан от служители на общинската фирма „Паркинги и гаражи“. „В събота към обяд излязохме от ресторанта на МВР и тръгнахме да видим Иван Тенев, известен и като агент Тенев. Колата на Иван Колев бе пред националния стадион, където имаше още седем-осем автомобила. Само на неговата обаче бяха сложили пранга на лявата предна гума. В един момент на Иван му стана лошо. Извикахме Бърза помощ, която дойде след пет-шест минути и той беше закаран в кардиологията, където ни съобщиха, че е получил инфаркт“, разказа Манов.

Погребението на Колев ще бъде на 11 юли от 11 часа на Централните гробища в столицата. Дотогава от САЩ ще се приберат роднините му. Футболистите на ЦСКА пък сложиха траурни ленти на фланелките си в снощната контрола с аматьорския „Валщед“ в Германия. „Вестта за кончината на Иван Колев потопи всички ни в Трапенкамп в дълбока печал. Прекланяме се дълбоко пред паметта на човека, писал със златни букви историята на българския футбол десетилетия наред. Все още ни е трудно да повярваме, че този жизнерадостен човек, с когото само преди седмица треньорското ръководство игра мач на ветераните, вече не е между нас. България загуби един велик спортист и невероятен човек. Почивай в мир, бате Иване!“, пише в съболезнователната телеграма от ЦСКА до семейството на Иван Колев.