Тренд: 56% от хората не вярват, че ротацията във властта ще промени нещо

Сред избирателите на ГЕРБ 4 от 10 души подкрепят правителството, партията на Борисов остава първа

Положителните оценки към основните институции в началото на 2024 г. се стабилизират на ниските нива от края на миналата година. Няма промяна в електоралната картина, няма и очакване, че ротацията в правителството ще доведе до съществена промяна в управлението. Близо половината българите не са запознати с промените в конституцията.

Това са основните изводи от национално представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партиите и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 17 и 24 януаричрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1016 пълнолетни българи.

Парламентът получава най-нисък дял положителни оценки (15%). Правителството се ползва с подкрепата на 22%. Симпатизантите на ПП-ДБ стоят плътно зад кабинета „Денков“. Сред избирателите на ГЕРБ 4 от 10 души подкрепят правителството, но мнозинството от тях не споделят това мнение. Положително отношение към работата на правителството декларират и около една трета от симпатизантите на ДПС.

Без съществена промяна и в оценката за работата на президента – 36% го оценяват положително, а отрицателно – 52%.

Няма динамика и в подкрепата на основните политически формации. ГЕРБ запазва първото място с дял от 24.8% сред гласуващите, следвана от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (17.8%). „Възраждане“ запазва третата си позиция с подкрепа от 14.6% от гласуващите. Четвъртият в подредбата е ДПС (13.8%), а петото място остава за БСП (9.6%). За пореден месец и ИТН запазва позицията си с малко над бариерата за влизане в парламента с 4.8%. При евентуални нови парламентарни избори, 7% биха отбелязали опцията „не подкрепям никого“.

Наблюдава се лек ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори от 30% през ноември до 34% през януари. 42% са на мнение, че предсрочен вот не е необходим. 

Няма сериозно очакване за промяна, породена от предстоящата ротация на министър-председателя Николай Денков с Мария Габриел. Според 56% ротацията няма да промени съществено управлението. Почти идентични са дяловете на хората, които смятат, че управлението ще се стане по-добро (15%) или обратното – по-лошо (16%).

Близо половината от българите (46%) признават, че не са запознати по същество с промените в Конституцията. Само 17% изразяват одобрение към тях, като това се отнася за приблизително половината от избирателите на ГЕРБ и ПП-ДБ, както и около една пета от тези на ДПС. 30% не одобряват промените.